Bewoners Amersfoortse Rivierenbuurt bestrijden 'achterbakse' kapvergunning kastanjeboom

AMERSFOORT - Bewoners van de Amersfoortse Rivierenbuurt hebben bezwaar aangetekend tegen de kap van een geliefde kastanjeboom. De monumentale boom uit 1930 staat in het plantsoen op de hoek van de Dollardstraat en IJsselstraat en wordt samen met 438 andere bomen gekapt omdat hij ziek is.
De kastanje lijdt aan de zogenoemde kastanjebloedingsziekte, waarbij scheuren in de bast ontstaan en er een soort bruine bloedplekken ontstaan. Dat kan behandeld worden met een geïsoleerd warmtedeken, waarin twee dagen lang 40 graden warm water wordt rond gepompt. De bacterie die de ziekte veroorzaakt kan zo niet verder groeien, waarna de boom zich kan herstellen.
Omwonenden Soesterkwartier willen geliefde kastanjeboom houden

'Tijdrovend, duur en gevaarlijk'

Maar uit advies dat de gemeente Amersfoort heeft ingewonnen blijkt dat dit soort behandelmethoden "weinig succesvol en bovendien zeer kostbaar in tijd en geld" zijn. Ook stelt de gemeente haar zorgplicht na te willen komen. "We kunnen en willen niet het risico lopen dat er ongelukken gebeuren als bomen takken verliezen of omvallen", aldus de gemeente.
Daarom nam buurtbewoner Baukje Rienks het heft in eigen handen en maakte ze samen met haar buren een sjaal voor de boom. "Het is een ludieke actie om de boom met de buurt wat warmte te geven", vertelt ze.

'Laat hem gewoon staan'

Want de kastanje is niet zomaar een boom. "Wij herkennen de verandering van het seizoen altijd aan de boom", vertelt een van de omwonenden. "Het is een deel van ons dagelijks leven", vertelt een ander. "Hij staat daar al zo lang, laat hem daar gewoon staan", zegt weer een andere buur.
Dat de boom de oorlog heeft overleefd, komt volgens buurtbewoner Chantal van der Leest omdat het voor een aantal Duitse soldaten ook een bijzondere functie had. "Het verhaal is dat er in de huizen hierachter Duitsers zaten die terugkwamen van het front", vertelt ze. "Die waren getraumatiseerd, mochten hier tot rust komen en vonden het uitzicht zo fijn dat ze die bomen hebben beschermd."
De buurt wil de kastanjeboom niet kwijt
De buurt wil de kastanjeboom niet kwijt © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Omstreden weg

Aan de andere kant denken sommige buurtbewoners dat de gemeente de bomen langzaam weg wil halen om op den duur toch een omstreden weg door het plantsoen te kunnen leggen. "Je moet niet met dit soort achterbakse kapvergunningen aan komen zetten", stelt buurtbewoner Marc den Elzen. Hij moest de beoogde kap via de stadsberichten vernemen en betreurt de communicatie vanuit de gemeente.
"De kapaanvraag van 439 bomen, waarvan de kastanje aan de Dollardstraat er één van is, heeft niets te maken met de commotie rondom rotonde De Nieuwe Poort. De kapaanvraag komt voort uit de jaarlijkse boomveiligheidscontrole uitgevoerd door een externe partij", reageert een woordvoerder van de gemeente. "De kastanje aan de Dollardstraat is ziek en de monumentale status van een boom is niet relevant als blijkt dat de boom een veiligheidsrisico vormt."

Gesprek

Door het aantekenen van bezwaar door de buurt komt de kap van de overige 438 bomen ook in het geding. "Dat is niet onze bedoeling, maar dan had de gemeente deze monumentale boom niet op dezelfde lijst moeten zetten", stelt Van der Leest.
De gemeente heeft de buurt inmiddels een brief gestuurd met een uitnodiging voor een gesprek op 26 en 28 oktober. "We realiseren ons dat de paardenkastanje voor de buurt een beeldbepalende en bijzondere boom is", schrijft de gemeente. "Uiteraard staan we open voor uw vragen en suggesties. Dit doen we het liefst ter plekke, vanzelfsprekend met inachtneming van de laatste coronarichtlijnen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.