RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Sportcommentator Koert Westerman begint politieke partij in Oudewater

OUDEWATER - Voetbalcommentator Koert Westerman is een politieke partij begonnen in Oudewater. Met de lokale partij 'Wij zijn Oudewater' wil hij "het bestuur teruggeven aan de burger". Westerman laat weten dat hij zich daarnaast ook met zijn partij aansluit bij 'Code Oranje', een partij die geleid wordt door Richard de Mos en die volgend jaar maart mee wil doen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Westerman is de partij begonnen omdat hij zich zorgen maakt om Oudewater. "We zijn een kleine gemeente en in de ons omringende gemeenten wordt bekeken hoe ze ons kunnen annexeren. Oudewater geeft haar ziel en zaligheid weg aan Woerden, want er is een samenwerkingsovereenkomst. Het totale ambtenarenapparaat zit daar. Als je belt met een melding krijg je iemand uit Woerden aan de lijn die je straat niet kent. Woerden interesseert zich niet voor Oudewater."

"Tot voor kort waren we een saamhorige, je-helpt-elkaar gemeente", zegt Westerman. "Het wordt tijd dat de Oudewaternaren die hier geboren en getogen zijn, weer het oude gevoel terugkrijgen van nog niet eens zo lang geleden."

U vraagt, wij draaien
Westerman wil dat doen met ombudspolitiek, het 'u vraagt, wij draaien' principe. In feite is het net alsof een wethouder of raadslid fungeert als ombudsman tussen de burger en de overheid. Wil de burger iets? Dan regelt zijn partij dat. "We willen opkomen voor mensen die in de knel komen, bijvoorbeeld op financieel gebied, qua gezondheid of ouderen die vereenzamen."

Westerman is dan ook groot voorstander van het bindend referendum. Dat betekent dat inwoners mogen stemmen over een bepaalde kwestie die speelt binnen de gemeente. De uitslag van die stemming moet dan ook echt door de gemeente uitgevoerd worden. Met een bindend referendum ligt eigenlijk alle macht bij de burger.

Mensen voelen zich niet veilig in Oudewater"
Koert Westerman

Hij noemt een voorbeeld. "Als je nu aan honderd Nederlanders zou vragen of zij vinden dat de mensen die in de zorg werken een opslag verdienen, dan zeggen 99 mensen dat ze daar voorstander van zijn. Maar het gebeurt niet, dat wordt tegengehouden door de Tweede Kamer. En zo zijn er nog veel meer van die voorbeelden."

De nieuwbakken politicus heeft in Oudewater al een kleine enquête de deur uit gestuurd. Aan honderd mensen vroeg hij: Wat zou u het liefste aan Oudewater willen veranderen als u de baas zou zijn? Westerman: "Daar kwam uit dat de politiepost terug moet komen. Die zit nu in Woerden en daardoor duurt het langer voor de politie er is. Mensen voelen zich niet veilig."

Over twee jaar zijn de lokale verkiezingen. Westerman hoopt dan een plek in de raad te bemachtigen. Tot die tijd is er werk aan de winkel. Maar, niet fulltime: "Ik blijf gewoon mijn werk bij RTL en Foxsports doen. Maar de tijd die ik nu extra vrij heb, investeer ik in mijn politieke ideaal."
Westerman sluit zich zoals gezegd ook aan bij Code Oranje. Deze partij bestaat al een aantal jaren en deed eerder mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. Een partijprogramma is er niet en Code Oranje noemt zichzelf ook liever "een beweging" in plaats van een partij.

Recent sloot Richard de Mos zich bij Code Oranje aan. Hij was wethouder in Den Haag maar trad af wegens verdenkingen van corruptie. De Mos zal lijsttrekker worden van Code Oranje bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Naast De Mos is ook zijn advocaat Peter Plasman aangesloten bij de partij.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -