RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Potentiële kopers nemen kijkje in watertoren Leerdam: 'Ik zie alleen maar dromen'


LEERDAM - Het is geen geheim dat voormalige Watertoren in Leerdam een flinke opknapper is. Toch hebben meteen zo'n 300 droomhuiszoekers zich gemeld toen de toren begin augustus op de mark kwam. Na het indienen van plannen zijn zeven kandidaten uitgenodigd om zich aan de herbestemming te wagen. Het gebouw kost 'slechts' 150.000 euro, maar de verbouwkosten lopen al snel op, van enkele tonnen tot een miljoen euro.

Voor de Leerdamse watertoren overwegen Vivianne Heijkoop en Bram Valk een verhuizing naar de glasstad. Ze wonen nu in Leiden maar zien een toekomst in het gebouw. De begane grond willen ze omtoveren tot woonruimte voor henzelf, de rest van het pand wordt bedrijfsruimte. "Ik zie alleen maar dromen", zegt Vivianne. "Wij zouden het heel tof vinden om de toren circulair te ontwikkelen. We zouden het ook heel tof vinden om een soort van inspiratie hub voor Leerdam te maken."

Kijkdag voor de watertoren van Leerdam


Wonen en werken
Dat is precies een mix waar de makelaar naar op zoek is. De toren is eerder verkocht, maar heeft alleen maar leeg gestaan. Daar moet met deze verkoop een einde aan komen. "Daarom willen we een goede partij kiezen zodat de toren ook daadwerkelijk ontwikkeld gaat worden en het gewoon weer een mooi object voor Leerdam en omgeving is. We willen niet het risico dat 'ie de komende tien jaar leeg staat", zegt makelaar Gernant Temminck.

De plannen die zijn ingediend verschillen van elkaar. Waar Vivianne en Bram zelf in de toren willen wonen, zijn er ook partijen die het tot een bedrijfspand willen maken. Ambitie moet er wel zijn, want goedkoop is de toren niet. De aanschafprijs van 150.000 euro valt misschien nog wel mee, maar de verbouwingskosten lopen al snel op tot een miljoen euro.

 De watertoren in Leerdam De watertoren in Leerdam | Foto: RTV Utrecht

Leerdamse Dom
Hele generaties Leerdammers hebben gewerkt bij het waterleidingbedrijf. Tachtiger Antoni Hoegee is op de hoogte van de kijkdag en komt even kijken hoe het er bij 'zijn toren' aan toegaat. Zijn opa was de eerste die er in 1905 begon, daarna volgde zijn vader en twee ooms en hijzelf later ook. Aan het eind van zijn carriŤre was hij bedrijfsleider. "Ik zou het nu niet meer willen kopen", zegt hij. "Maar ook niet toen ik 30 was hoor. Waar moet ik dat geld vandaan halen!"

Hoegee is enthousiast over de verkoop. De watertoren is een van de bekendste gebouwen in Leerdam en bepalend voor het stadsbeeld. Het zou mooi zijn als die goed wordt onderhouden, vindt hij: "Iedereen hier, als ze dus naar huis komen van vakantie, dan kijken ze of ze de toren zien. En als ze die zien dan zijn ze voor hun gevoel weer thuis. Het is een beetje als Utrechters met de Domtoren, alleen dan in Leerdam."

Het duo uit Leiden is erg enthousiast over de watertoren. Ze kunnen aardig door alle aandachtspunten heen kijken. "Hier doe je het wel een beetje voor he?" Zegt Vivianne als ze het uitzicht vanaf de balustrade op tientallen meters hoogte ziet. Of ze de toren ook daadwerkelijk gaan en mogen kopen moet nog blijken: "Ik denk dat het wel een bieding wordt. Het wordt heel mooi."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -