RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

RIVM-viroloog Van Dissel: Aantal coronabesmettingen zal nog blijven toenemen

PROVINCIE UTRECHT/BILTHOVEN - De strengere coronamaatregelen die afgelopen week ingingen, zijn mogelijk nog tot in december nodig. Dat verwacht directeur Jaap van Dissel van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Volgens Van Dissel blijven de besmettingen een tijdje toenemen voor ze eventueel gaan afnemen.

Van Dissel liet zich met Jacco Wallinga, verantwoordelijk voor de rekenmodellen van het RIVM, interviewen door de NOS. Hij vindt dat de aanscherping van de maatregelen nodig zijn, omdat er een kans is dat de eerdere maatregelen niet effectief blijken. Toch had het kabinet wat hem betreft niet eerder hoeven komen met de zogenoemde 'gedeeltelijke lockdown'.

Volgens de RIVM-viroloog moet de komende weken blijken wat het effect is op het aantal besmettingen dat dagelijks wordt gemeld. Het beleid is er op gericht om het R-getal, het aantal besmettingen dat iemand met het coronavirus gemiddeld veroorzaakt, onder de 1 komt.

"We moeten beseffen dat bij een R van 0,9 100 besmettingen ook nog leiden tot 90 nieuwe besmettingen", aldus Van Dissel. "Je bent er nog niet meteen van af. Als je dat doorrekent, en tevens doorrekent dat er eerst nog een toename te verwachten is, dan verwacht je dat die periode waarin de aantallen verhoogd zijn langer is. Hoe lang precies, dat is gissen. We houden er rekening mee dat december ook nodig is."

Of er op de huidige maatregelen weer meer vrijheden moeten volgen, vindt Van Dissel lastig te voorspellen. Hij zegt tegen de NOS dat hij veel verwacht van innovaties als de sneltesten die nu steeds meer worden ingevoerd.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -