RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Veilig sporten is puzzel in coronacrisis


UTRECHT - JudoŽn, zwemmen, dansen, tennissen of voetballen, tijdens de eerste lockdown mocht het allemaal niet meer. Maar nu we in de tweede lockdown zijn aangekomen mogen mensen op anderhalve meter afstand van elkaar nog sporten. Een potje worstelen zit er niet in, maar een rondje hardlopen of het volgen van een bootcamptraining kan wel.

Jacob van Bladeren is eigenaar van BootcampBox BuitenGewoonFit in Utrecht en zijn instructeurs geven ook les in de stadsparken. Bootcamp is een sport die erg geschikt is om op anderhalve meter van elkaar te beoefenen. De deelnemers tillen gewichten, springen op grote houten kisten en doen push-ups.

 Bootcamp is geschikt om op afstand te beoefenen. Bootcamp is geschikt om op afstand te beoefenen. | Foto: RTV Utrecht / Peter Huting

"Op dit moment mogen we binnen met dertig mensen sporten. Dat doen we in twee groepen van 12 en dan is er nog ruimte voor een privťles. De lessen duren nu 50 minuten en wanneer mensen te vroeg komen, moeten ze buiten wachten."

Buiten in kleinere groepen dan binnen
Opvallend is dat er buiten in kleinere groepen gesport mag worden dan binnen. Ook al verspreidt het virus zich minder snel in de open lucht, in het park mag je maximaal met clubjes van vier mensen tegelijk sporten. Dat komt omdat je buiten de eigen woning geldt dat maximaal vier personen in groepsverband ergens heen mogen gaan of iets mogen ondernemen. Er mogen overigens wel meerdere groepjes naast elkaar trainen.

Sporten tijdens de gedeeltelijke lockdown


In de praktijk is dat best raar als er binnen dertig mensen kunnen sporten. Maar Jacob begrijpt dat wel. "Als je met vijftien man in een park gaat sporten en daarnaast zitten vijf mensen samen in het park, dan is het heel gek dat die vijf mensen worden weggestuurd, terwijl de vijftien mensen wel mogen sporten. Dit geeft natuurlijk een verwarrend beeld."

Schaatsen
Op de schaatsbaan wordt het al een ander verhaal. De maatregelen betekenen erg veel voor baanvereniging Utrecht bij De Vechtsebanen, vertelt voorzitter Roland Zuurveld. "Voor de lockdown konden hier driehonderd mensen tegelijk trainen. Maar aantal moet nu drastisch omlaag. We weten nog niet hoeveel het maximaal kan worden."

Op de Vechtsebanen komen 3500 schaatsers uit Gouda tot Woudenberg en er zijn 26 aangesloten schaatsverenigingen. Allemaal mensen die een abonnement hebben of trainingen volgen. "Het verspreiden van al die mensen is dus een hele klus."

Vijfheerenlanden
Burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden Sjors FrŲhlich laat via Twitter weten dat hij het sporten in zijn gemeente erg mist. Maar hij roept de verenigingen wel op om zich aan de regels te houden en niet de randjes op te zoeken. " Alles is nu gericht op weinig contacten en reizen. Laten we ons daar aan houden. Dank."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -