RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Drukte in Utrechtse natuur: 'Afstand houden lastig op parkeerplaats'


PROVINCIE UTRECHT - Het was vandaag erg druk in de natuur. Op meerdere plekken puilden parkeerplaatsen uit en stonden auto's in wegbermen geparkeerd, zoals in de bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Tegen 17.00 uur werd het wel rustiger.

Een woordvoerder van Natuurmonumenten complimenteert de bezoekers van de bossen wel. "Er waren geen grote groepen, mensen hielden zich wel keurig aan afstand, het was prettig en gezellig, maar heel veel drukker dan normaal." De organisatie zou graag zien dat bezoekers vooral naar de natuur gaan in hun directe woonomgeving en op de fiets of te voet.

Handhavers Martijn Visch en Lex Knoops waren vandaag druk aan het werk bij de Soesterduinen. Het gebied is op zich groot genoeg voor bezoekers om afstand te houden, behalve op de parkeerplaats en de toegangswegen. "Mensen zoeken nu met de gedeeltelijke lockdown de natuur op om even een frisse neus halen. Wat we zien is dat de parkeerplaatsen heel druk worden, dat er veel auto's komen en dat die anderhalve meter niet gewaarborgd kan worden tussen de bezoekers."

Terwijl de handhavers de duinen inlopen komen ze een grote groep sporters tegen. Handhaver Martijn van de gemeente Soest spreekt de instructeur aan. Hij heeft met vijftien mensen in de duinen gesport, maar de man heeft zijn huiswerk gedaan. "Ik heb met het RIVM gebeld en elke werknemer heeft net een iets andere interpretatie van de regels."

De handhavers krijgen te horen dat je best met vijftien man kan sporten als je die dan maar weer onderverdeeld in kleine groepjes van vier personen en meer afstand houdt dan anderhalve meter. Visch geeft de sportinstructeur geen boete.

Veel mensen op de been in Utrechtse natuurgebieden


Lex is handhaver bij de provincie. Hij komt soms de gekste dingen tegen, zoals een echtpaar uit Friesland met een camper. Ze kamperen op de parkeerplaats bij de Soesterduinen, maar dat is niet de bedoeling. "Normaal gesproken gaan ze naar het buitenland en dat kan nu niet. Dus die staan dan hier op de parkeerplaats." Knoops heeft de Friezen weggestuurd. "Het is niet de bedoeling dat het hier een camping wordt."

Intussen staat Martijn stil en is druk met zijn telefoon. Hij is de druktemonitor aan het invullen. Lex legt uit dat dat heel belangrijk is. "De parkeerplaats begint wel aardig vol te lopen. We zien toch wel dat mensen bij de auto blijven staan met de hond en nog even blijven kletsen. Dan moeten we toch wel regelmatig even ingrijpen van 'ga naar je auto toe en hou die anderhalve meter in acht'. Mensen proberen er wel op te letten, maar wij moeten ze er wel weer even op wijzen."

Ook de parkeerplaatsen bij de Kaapse Bossen en in Lage Vuursche stonden aan het begin van de middag zo goed als vol. De gemeente Baarn zette verkeersregelaars in om de boel in goede banen te leiden.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -