Inwoners Lopik voeren actie tegen sluiting zwembad: 'Niets is heilig en niets is veilig'

Kinderen tijdens het lawaaiprotest van vandaag.
Kinderen tijdens het lawaaiprotest van vandaag. © Martijn de Graaf
LOPIK - Luid, heel luid protest tegen de voorgenomen sluiting van zwembad Lobeke in Lopik vanochtend. Vanwege bezuinigingen wil de gemeente de deuren van het bad sluiten en inwoners van het dorp zijn daar op zijn zachts gezegd totaal niet blij mee.
"Ik heb dit dorp gekozen omdat er een zwembad was en ik ben altijd al gek op zwemmen geweest. Lopik heeft een buitenbad en ik dacht ik kan met hart en ziel genieten van het water en het zwemmen", aldus Frieda, die inmiddels al 15 jaar in Lopik woont.

Zwemliefhebbers

Ook de 10-jarige Lena weet niet wat ze zonder het zwembad zou moeten. "Ik zwem hier vaak met mijn vriendinnetjes in de zomer. Als het zwembad dichtgaat, moet ik helemaal naar IJsselstein, als dat van mijn moeder mag." Een afstand van zo'n vijftien kilometer fietsen en dat ziet de moeder van Lena niet zitten: "Nee dat vind ik niet fijn in d'r eentje.
Ook volgens zwembadvrijwilliger Rogier is dat geen veilige optie. "IJsselstein heeft een overdekt zwembad maar dat is wel vijftien kilometer verderop. Je moet best wel grote drukke wegen over en het is voor de kindjes veel te ver fietsen. Ze hebben vervoer nodig en zijn afhankelijk van ouders en eventueel taxi's."
Inwoners voeren actie voor hun zwembad

'Niet aan te ontkomen'

De keuze om het zwembad te sluiten was niet makkelijk maar volgens het college niet te voorkomen. Er moet gesneden worden en er is gekeken waar zo min mogelijk mensen door geraakt worden.
"Lopik is net als heel veel andere gemeenten in financieel zwaar weer. Dat komt deels omdat we taken van de rijksoverheid naar onze kant geschoven krijgen, oplopende tekorten in de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en de jeugdzorg. We zien dat de begroting met 2,5 miljoen is gestegen in vier jaar. Ja dat is niet vol te houden", aldus verantwoordelijk wethouder Van Everdingen.
"Wij hebben nu een begroting moeten opstellen waarin wij structureel een tekort hadden van anderhalf miljoen. Dat betekent gewoon dat je anderhalf miljoen in je uitgaven moet gaan snijden. Dan ontkom je niet aan pijnlijke maatregelen die je helemaal niet wil nemen, waar je helemaal niet achter staat. Maar waar je niet aan kan ontkomen."
Zwembad Lobeke krijgt tekeningen van kinderen die willen dat het zwembad behouden blijft.
Zwembad Lobeke krijgt tekeningen van kinderen die willen dat het zwembad behouden blijft. © RTV Utrecht / Richard Grootbod

Niets heilig of veilig

Zwembad Lobeke is 4,5 maand per jaar open en dat is te weinig om het rendabel te houden. Volgens Van Everdingen is men bij het besluit desondanks niet over één nacht ijs gegaan. Mede omdat het college de rekening van de bezuinigingen niet bij de inwoners wil neerleggen, bijvoorbeeld via de ozb, de onroerendezaakbelasting.
"We hebben heel nadrukkelijk gekeken met niets is heilig en niets is veilig. Alles staat in principe ter discussie. Maar omdat de tekorten vooral in het sociaal domein zitten, wat mijn portefeuille is, heb ik gezegd van als wij die overschrijding hebben dan moeten we het tij zien te keren. Die oplopende kosten moeten we zien af te vlakken en ook weer terug te buigen. We moeten niet door de ondergrens heen zakken en dat betekent fors bezuinigen."
Wethouder van Everdingen: "Niet is heilig en niet is veilig"

Definitieve besluit

De raad in Lopik gaat morgenavond de bezuinigingsvoorstellen van het college bespreken. Uiteindelijk wordt dan op dinsdag drie november een definitief besluiten genomen over de toekomst van zwembad Lobeke.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.