Studeren in coronatijd: 'Ik leer weinig nieuwe mensen kennen'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Voor student Rick Kloosterman uit Groningen is het wennen; studeren in een nieuwe stad. Hij verhuisde voor zijn studie vanuit het noorden naar het drukke Utrecht. Waar hij verwachtte nieuwe vrienden te maken, veel te feesten en fysieke hoorcolleges te volgen, gooien de coronamaatregelen roet in het eten.
Deze week volgen wij in de serie 'Onderwijs in coronatijd' vijf verschillende studenten of docenten. Vandaag het verhaal van Rick Kloosterman, eerstejaars student aan de Universiteit Utrecht, over hoe hij het studeren in coronatijd ervaart.
Rick studeert biologie aan de Universiteit Utrecht, maar hij brengt zijn dagen grotendeels thuis door. Vanwege de coronamaatregelen worden er geen fysieke hoorcolleges in grote groepen gegeven. Rick en zijn medestudenten zitten noodgedwongen op hun kamer. ''Ik vind het verschrikkelijk! Ik leer weinig nieuwe mensen kennen'', vertelt hij.
Elke dag in de collegebanken zit er dus niet in. Maar gelukkig mag hij wel één keer per week naar school voor fysieke les. Hij is blij dat hij dan weer zijn klasgenoten ziet om samen met hen aan een practicum te werken. ''Het is fijn om het sociale contact met je medeleerlingen te hebben. Op de Uithof is het stil, dus ik ben blij om weer onder de mensen te komen'', vertelt hij.

Begeleiding

De nieuwe manier van les geven is voor iedereen wennen. Omdat leerlingen elkaar niet dagelijks zien kunnen zij onderling geen vragen stellen aan elkaar. Daardoor vallen zij vaker terug op docenten, mentoren en hun tutor.
Studeren in coronatijd: 'Ik leer weinig nieuwe mensen kennen'
''De werkdruk voor ons als docenten is hoger omdat leerlingen individueel worden geholpen met hun vragen", vertelt Can Kesmir, docent aan de Universiteit Utrecht. "Normaal gesproken behandel je een vraag in een grote groep, zodat andere leerlingen met hetzelfde probleem ook direct geholpen zijn. Maar als ik de situatie in maart vergelijk met nu, merk ik dat ik er beter mee om kan gaan en dat het langzamerhand begint te wennen'', vervolgt zij.
Omdat er voor veel studenten een stukje structuur wegvalt is het voor sommige studenten lastig om aan de slag te gaan. ''Gelukkig word ik goed geholpen en begeleid. Ik kan bij mijn tutor terecht voor vragen over school, maar ook voor privé en dat is erg fijn'', vertelt Rick.

Studentenleven

Ook het studentenleven is anders dan Rick zich had voorgesteld. Door de coronamaatregelen mag veel niet meer. Feesten, uitgaan of een drankje doen zit er door de coronamaatregelen voorlopig niet in.
Rick ziet naast zijn klasgenoten dan ook weinig andere mensen. Om zijn sociale leven toch op te bouwen heeft hij zich aangesloten bij de Utrechtse Biologen Vereniging (UBV). Helaas zijn ook daar de activiteiten stilgelegd. Gelukkig is Rick niet helemaal alleen. "Ik heb twee goede vrienden in Utrecht met wie ik zoveel mogelijk contact houd en zo vaak mogelijk probeer af te spreken. Daarnaast houd ik ook contact met mijn vrienden uit Groningen.''

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.