RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Jorrit uit Amersfoort ging zes weken in quarantaine met wildvreemde vanwege corona

AMERSFOORT - Wie wil met mij in quarantaine? Die opmerkelijke oproep deed Jorrit Groen uit Amersfoort in april aan het begin van de coronacrisis. Vanwege zijn spierziekte Duchenne heeft Jorrit dagelijks hulp nodig. Maar met zijn kwetsbare gezondheid wilde hij niet elke dag weer andere zorgverleners binnenlaten. Een oproep op Facebook bracht hem in contact met iemand die zich vrijwillig bij Jorrit in huis liet opsluiten. Een half jaar later vertelt hij aan RTV Utrecht hoe het hem is vergaan.

Jorrit plaatste de oproep nadat hij op tv had gezien dat een man in een soortgelijke situatie via een oproep iemand had gevonden om voor hem te zorgen. Hij besloot daarom een soortgelijk bericht te plaatsen; dat bericht werd massaal gedeeld, onder meer nadat RTV Utrecht er aandacht aan had besteed.

"Na mijn oproep werd ik door Sophie benaderd die via via had gehoord over mijn oproep. Ze was net met haar eigen bedrijf begonnen en wilde eigenlijk vooral mensen met een verstandelijke beperking begeleiden, maar ze was op dat moment ook op zoek naar werk", vertelt Jorrit.

Quarantaine
Sophie is vervolgens zes weken bij Jorrit komen wonen. Voor haar werd een logeerkamer ingericht waar zij zich kon terugtrekken. Jorrit: "Het ging heel goed en het was gezellig en we hadden ook een klik, maar het was ook pittig voor ons allebei om volledig bij elkaar te zitten. Je weet in het begin nog niet helemaal wat je aan elkaar hebt, dus het is ook wel een bijzondere ervaring."

Behalve de zorgtaken die Sophie op haar nam, was er gedurende de zes weken quarantaine ook tijd voor ontspanning. "We hebben gewandeld met de hond, maar ook samen gekookt en lekker eten uitzoeken. Maar ook een filmpje of spelletjes. Daarnaast ging ook mijn werk door voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Je komt in een soort bubbel terecht: behalve dat we af en toe naar mijn familie gingen, deden we verder helemaal niks."

Tweede lockdown
Na zes weken werden de regels weer versoepeld en durfde Jorrit het weer aan om andere zorgmedewerkers toe te laten in zijn woning. "Sophie ging na die zes weken weer andere dingen doen zoals, zoals stages lopen voor haar opleiding."

Maar inmiddels zitten we in de tweede lockdown. Toch heeft Jorrit niet opnieuw iemand in huis genomen. Hij maakt nu gewoon gebruik van de reguliere zorg, vertelt hij. "In het voorjaar was iedereen redelijk verrast door de eerste golf. Niemand wist wat hij moest doen en de zorg was daar niet op berekend, want ze werkten nog niet met mondkapjes. Daarom wilde ik toen het huis niet uit, maar inmiddels is de zorg op orde, dus nu kan ik weer gewoon zorgmedewerkers ontvangen thuis."

Contact met Sophie heeft hij nog, maar dat is niet heel intensief. "Af en toe appen we nog weleens en vragen we aan elkaar hoe het gaat."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -