Magazijn van de Voedselbank in Utrecht bijna leeg: 'We kunnen nog één ronde inpakken'

PROVINCIE UTRECHT - Er staan in het magazijn van de voedselbank in Utrecht alleen nog pakken koek, chips wat verse producten. Normaal staan de pakken pasta en rijst hoog opgestapeld maar de voorraad raakt langzaam op. Er staat nog genoeg eten om nog een ronde voedselpakketten te vullen. "Daarna wordt het heel karig. Dan moet je ervoor kiezen om twee of drie producten in het pakket te doen en de rest aan te vullen met verse producten", zegt coördinator van de Voedselbank Utrecht Ingrid Verkerk.
Grote tekorten bij de Voedselbank in Utrecht: "We kunnen nog een ronde inpakken"
Het magazijn stelt voedselpakketten samen voor zeshonderd Utrechtse gezinnen. "Als het nu niet wordt aangevuld, zijn we er met een week of twee echt helemaal doorheen", zegt Verkerk. De tekorten ontstonden waarschijnlijk omdat bedrijven zelf ook het hoofd boven water moeten houden tijdens de coronacrisis. Daarnaast speelt de efficiënte werkwijze van bedrijven en supermarkten een rol. Er wordt meer aandacht besteed aan voedselverspilling waardoor de voedselbank minder binnenkrijgt.

Meer aanmeldingen

Niet alleen het tekort aan donaties vormt een probleem. De verwachting is dat voedselbanken vijftig procent meer aanmeldingen krijgen door de economische schade van de coronacrisis. "Als je hetzelfde of te weinig moet blijven verdelen over meer gezinnen dan wordt het echt karig. Ik heb geen zicht op een grote aanvulling dus ik maak me er wel zorgen over." De stijging van het aantal huishoudens die hulp zoeken bij de voedselbank is een trend die al langer zichtbaar is in de hele provincie.
Lege schappen bij de voedselbank in Utrecht
Lege schappen bij de voedselbank in Utrecht © RTV Utrecht
Verkerk hoopt dat de saamhorigheid terugkeert die zij in het begin van de coronacrisis zag. "Toen moesten we de hal twee keer per dag leeghalen want auto's reden hier af en aan", zegt ze. De deur staat nog steeds open voor donaties maar nu staat er één gevulde boodschappenkrat in de hal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.