Restauranthouder in Harmelen en Vleuterweide vecht coronasluiting aan: 'Het is merkwaardig en tegenstrijdig'

Jos Kraan en zijn restaurant in Harmelen.
Jos Kraan en zijn restaurant in Harmelen. © De Kloosterhoeve
UTRECHT - Restauranteigenaar Jos Kraan, uitbater van eetgelegenheden in Harmelen en Vleuterweide, heeft zich aangesloten bij het kort geding dat morgen dient tegen de Staat. Tientallen horecaondernemers in Nederland willen dat de coronasluiting wordt teruggedraaid.
Initiatiefnemer van de gang naar de rechter is de Haagse horecaondernemer Michael Meeuwisse. Jos Kraan is de eigenaar van De Kloosterhoeve in Harmelen en De Burcht in Vleuterweide. Hij vindt de sluiting van de restaurants ronduit oneerlijk. "Horecaondernemers hebben de afgelopen maanden ontzettend hun best gedaan en er waren weinig besmettingen. Toch moeten we nu voor de tweede keer dicht, terwijl andere branches wel open mogen blijven. Bovendien heeft het Outbreak Management Team gewoon geadviseerd om de restaurants open te houden. Heel merkwaardig en tegenstrijdig allemaal."
Voor Kraan zijn de druiven zuur. Zijn café-restaurant in Vleuterweide is pas sinds september open. De kosten die hij heeft gemaakt, voor onder meer de verbouwing, heeft hij dus nog lang niet terug kunnen verdienen. Sinds een paar jaar runt hij ook De Kloosterhoeve. "De klap van de eerste coronasluiting is daar hard aangekomen, maar we zijn er van de zomer weer aardig bovenop gekomen. Heel vervelend dat we nu toch weer moeten sluiten."
Kraan zit niet bij de pakken neer. Hij heeft mogelijkheden voor bezorgen en afhalen en verkoopt Luikse wafels in Vleuterweide. Toch hoopt hij vurig dat zijn zaken morgen weer open kunnen. "Het is even afwachten wat de rechter ervan vindt, maar als je niet meedoet, heb je sowieso niks. Ik vind het daarbij goed om mijn steun te betuigen aan dit initiatief."
De afgelopen week hebben zich volgens de initiatiefnemer zeker dertig ondernemers bij het kort geding aangesloten. De restauranthouders opereren los van Koninklijke Horeca Nederland.
Het kort geding dient morgen om half elf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.