RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bunschoten aan kop met coronabesmettingen, burgemeester schrikt van toename


BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het aantal coronabesmettingen in Bunschoten blijft toenemen en is al dagen relatief het hoogste in onze regio. In de laatste zeven dagen heeft Bunschoten er gemiddeld 591 besmettingen per 100.000 inwoners bijgekregen. Ter vergelijking: een regio gaat naar het zwaarste "zeer ernstige" risiconiveau als er sprake is van meer dan 250 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners per week.

Burgemeester Melis van de Groep zegt geschrokken te zijn van de cijfers. "We hadden toch altijd een redelijk volgend cijfer en nu in de afgelopen week zoveel positief getesten erbij. Dat baart me echt zorgen", vertelt hij. "De kans dat je in Bunschoten besmet wordt is groter en dus moet je nog voorzichtiger zijn."

Burgemeester Melis van de Groep uit Bunschoten over toename besmettingen in zijn gemeente


Geen aanwijsbare clusters
Vorige week verspreidde de burgemeester al een open brief op sociale media waarin hij zijn zorgen uitte en de strengere maatregelen "noodzakelijk" noemde. "Corona slaat ons dorp niet over", zei hij over de toen bekende 77 besmettingen in oktober. Nu staat de teller voor deze maand op 199 besmettingen, tegenover een totaal van 130 over alle maanden ervoor.


Uit navraag bij de GGD blijkt dat er geen aanwijsbare clusters zijn waardoor het aantal besmettingen in Bunschoten oploopt. "Bij ons bron- en contactonderzoek is geen specifieke oorzaak naar voren gekomen hiervoor. Net zoals in de rest van de regio zien we de meeste besmettingen in de gezinssetting", stelt arts Infectieziektebestrijding Putri Hintaran. "Omdat Bunschoten een relatief kleine gemeente is, kan een klein aantal besmettingen leiden tot een grote relatieve stijging per 100.000 inwoners."

 De top 5 van gemeenten in de regio met het relatief hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners van 13 tot en met 19 oktober 2020 | Gegevens: RIVM De top 5 van gemeenten in de regio met het relatief hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners van 13 tot en met 19 oktober 2020 | Gegevens: RIVM | Foto: RTV Utrecht / Jordi de Jong

Eerder ook relatief veel boetes in Bunschoten
"Mensen, pas op", stelt de burgemeester. "We leven als een hechte gemeenschap, daarom zoeken we elkaar ook graag op. De coronaregels zijn nu: vermijd sociale contacten, dus dat gaat een beetje tegen de volkscultuur in. Maar het kan even niet."

Corona slaat ons dorp niet over"
Melis van de Groep, burgemeester Bunschoten

Eind september bleek uit navraag van RTL Nieuws uit cijfers van het Openbaar Ministerie dat na Zaltbommel relatief de meeste coronaboetes werden uitgedeeld in Bunschoten: 379,6 per 100.000 inwoners. De burgemeester vindt niet dat de inwoners uit zijn gemeente de regels te weinig naleven.

'Voorbeeldig gedrag'
"Dat zou ik zo niet zeggen. Ik zie vanaf mei tot en met oktober voorbeeldig gedrag. Ik zie dat er weinig aanleiding is om te beboeten", stelt hij. "Maar er was wel een periode van half maart tot aan mei waarin de meeste boetes zijn gevallen. Dat heeft ermee te maken alles toen dicht was."

De burgemeester roept op tot alertheid. "De regels zijn helder. Sommige zijn strafbaar, andere zijn een dringend advies. Voor mij zijn ze allemaal hetzelfde. Ik kan alleen maar tegen alle Bunschoters zeggen: neem het serieus, corona is onder ons, dat bewijzen de cijfers."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.



Lees ook




Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -