RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ouderenbond organiseert stoelyoga tijdens coronacrisis: 'Mensen willen bewegen ondanks dat ze thuiszitten'

1/3
WOERDEN - Yoga. De één vindt het zweverig en de ander kan er helemaal zijn ei in kwijt. Hoe dan ook, de ANBO in Woerden behoort tot de tweede groep en de ouderenbond gaat een paar keer per week online yogalessen geven om ouderen fit door de coronacrisis heen te loodsen.

Maar de yogasessies moeten ook voorkomen dat ouderen in een isolement raken. "Mensen zijn banger geworden en terughoudender in het ontvangen van bezoek en zelf op bezoek te gaan. Er zijn zelfs mensen die aangeven niet meer naar activiteiten als bridge of klaverjassen te gaan", aldus Atie Schipaanboord van de ANBO.

"Mensen gaan zichzelf echt veel ontzeggen en blijven veel meer thuiszitten. Dan krijg je dus wel het probleem dat er minder bewogen wordt. En dan kom je in een soort vicieuze cirkel terecht natuurlijk en dat is vreselijk jammer."

Yoga met ouderenbond ANBO


Yoga
De yogalessen zijn elke maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag om 10.00 live op Facebook te volgen. Gisteren was dus de eerste en er waren meteen 700 kijkers. "Veel he! Ik vind het heel leuk dat er zoveel mensen geïnteresseerd zijn in stoelyoga. Mensen willen bewegen ondanks dat ze thuiszitten", zegt instructrice Monique Weisz.

De oefeningen zijn vooral om je bewust te leren ontspannen en te werken aan je spieren. Weisz: "Wanneer je beweegt in de stoel, dan maak je je lichaam wat soepeler. En wanneer je je soepel in je lichaam voelt, wordt je er ook vrolijker van. Dus je wordt er een leuker mens van."Social media
Over het medium, waarop de filmpjes te zien zijn, is goed nagedacht want de ouderenbond hoopt zoveel mogelijk mensen te bereiken.

"Uit een peiling die we in juni deden, blijkt dat steeds meer ouderen in de eerste coronagolf online zijn gegaan en actief zijn geworden op social media. De belangrijkste reden is om contact te houden met hun familie en vrienden. Dat is fijn, want daardoor kunnen zij vanaf nu op Facebook meedoen aan onze stoel-yoga-lessen", aldus Schipaanboord.

De cijfers
De actie van de Woerdense ouderenbond is er dus niet voor niks. Uit onderzoek van de ANBO blijkt dat driekwart van de senioren bijna geen andere mensen meer ziet en minder naar buiten gaat. De ouderenbond hoopt daarom dat lessen stoelyoga veel mensen gaan bereiken.

Schipaanboord: "Het spreekwoord 'rust roest' klopt echt. Als je veel thuis zit en niet veel beweegt, word je strammer. We zien helaas dat oudere mensen daardoor eerder vallen, zich bezeren en soms zelfs iets breken. Daarom is iedere dag een beetje bewegen heel goed."

Atie Schipaanbord van de ANBO over stoelyoga: "Het is goed voor je lijf en humeur"


Yoga-instructrice Monique legt een aantal oefeningen uit aan verslaggever Richard Grootbod


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -