Utrechtse wervingscampagne voor pleeg- en steunouders: 'Veel mensen hebben een verkeerd beeld van pleegzorg'

Carien de Graaf (l) en Ellen van Ravenswaaij van Spoor030 plakken de stickers voor deze campagne in de stad.
Carien de Graaf (l) en Ellen van Ravenswaaij van Spoor030 plakken de stickers voor deze campagne in de stad. © Utregs plekkie
UTRECHT - "It takes a village to raise a child." Het is een gevleugelde, Afrikaanse uitspraak, waarmee bedoeld wordt dat er een hele gemeenschap van mensen voor nodig is om kinderen veilig op te laten groeien. De twee Utrechtse jeugdzorgorganisaties KOOS en Spoor030 proberen in Utrecht zulke veilige gemeenschappen te vormen. Met de campagne 'Utregs plekkie' hopen ze meer pleegouders én steungezinnen te werven in de stad.
Met een flyercampagne hoopt Carien de Graaf van KOOS voor alle kinderen een veilige plek te creëren. Een 'Utregs plekkie' dus. "Als kinderen een plek nodig hebben, naast hun eigen gezin, willen we dat er een steungezin in de buurt is. Het liefst in hun eigen wijk."
Carien de Graaf vertelde gisteravond op Radio M Utrecht over de campagne.
Opvoeden doe je niet alleen binnen het gezin, benadrukt De Graaf. "Veel gezinnen hebben van nature al plekken die meedoen in de opvoeding. Denk aan opa en oma, of even spelen bij de buren. Maar niet alle gezinnen hebben zo'n netwerk en die hebben hulp en ondersteuning nodig via een van de Utregse plekkies."

Traditioneel beeld

Volgens campagnewoordvoerder Ron Kaiser hebben veel mensen een verkeerd beeld van wat pleegouder zijn precies betekent. "Vaak wordt er toch gedacht aan de traditionele vorm, een ouder die een kind in huis neemt. Maar dat hoeft niet: je kunt ook een tijdelijke ondersteuning zijn, bijvoorbeeld tijdens een weekend weg of een dagje naar de dierentuin. Het hoeft ook helemaal niet per se een traditioneel gezin te zijn, die deze ondersteuning biedt. Ook andere gezinsvormen, LHBTI'ers of alleenstaanden, kunnen zo'n steungezin vormen."
De jeugdzorgorganisaties maken onderscheid tussen pleeg- en steungezinnen. Een pleeggezin neemt de zorg voor het kind (tijdelijk) over, terwijl een steungezin een helpende hand biedt. Dat laatste kan bijvoorbeeld ook met een middagje uit zijn.
Carien de Graaf bevestigt dat. "Je gaat zorg dragen voor andermans kind, dat moet je zorgvuldig doen. Je moet daar hart voor hebben, liefde voor voelen. Pedagogische ervaring is fijn, maar we kijken verder dan dat. De zorg voor het kind gaat altijd in overleg met ons - als hulpverleners - maar ook zeker met de ouders zelf."

Steun binnen de wijken

Iedereen die zich op wil geven als pleeg- of steunouder kan een kijkje nemen op de website van Utregs plekkie. "We hopen dat dit zorgt voor meer verbinding in de wijken tussen mensen die het nodig hebben en de mensen die deze steun kunnen bieden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.