Drie jaar cel voor Amersfoortse serieoplichter

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
AMERSFOORT - De Amersfoortse serieoplichter Danny B. moet drie jaar de gevangenis in. De 36-jarige man perste twee jaar geleden een ouder echtpaar af en dreigde tegen zijn slachtoffers dat ze ernstig mishandeld of vermoord zouden worden, als ze niet zouden betalen.
B. maakte zich tussen april 2018 en augustus 2019 schuldig aan meerdere strafbare feiten, oordeelde de rechter vandaag. Naast een reeks uiteenlopende gevallen van oplichting, gaat het onder meer over afpersing, bedreiging, vervalsing van betaalbewijzen en misbruik van andermans identiteit.

Hoveniersechtpaar

Het zwaarst rekent de rechter hem de afpersing van het oudere hoveniersechtpaar uit Nijkerkerveen aan. De slachtoffers hadden B. via een tussenpersoon ingeschakeld om een andere hovenier 'bang' te maken. De twee onderbonden last van deze hovenier, maar besloten uiteindelijk af te zien van hun plan.
Toen zij dat aan B. lieten weten, begon hij met de afpersing van het echtpaar. Hij stuurde hen dreigende berichten en geluidsfragmenten, zoals 'ik gooi een handgranaat bij jullie naar binnen'. Uiteindelijk hebben de slachtoffers de verdachte ruim 50.000 euro betaald.
Ook heeft B. zich schuldig gemaakt aan oplichting. Zo bestelde hij gedurende drie maanden pakketten onder rembours bij UPS en toonde bij aflevering een vervalst betaalbewijs aan de bezorger. Zo verkreeg hij de pakketten zonder te hebben betaald. Ook probeerde hij met vervalst betalingsbewijs een televisie op te halen en vervalste hij een brief van het CBR en een brief van de politie om zo zijn geschorste rijbewijs terug te krijgen.

Geen enkel respect

Volgens de rechter heeft B. "geen enkel respect voor het eigendom van anderen". Ook verzuimde hij verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden. De straf van de rechter valt lager uit dan de eis (vijf jaar) van het Openbaar Ministerie, omdat niet alle strafbare feiten bewezen konden worden.
Naast de celstraf mag de verdachte 5 jaar lang geen contact zoeken met de bedreigde, afgeperste en belaagde slachtoffers en moet hij aan sommige van de slachtoffers een schadevergoeding betalen.

Slepende rechtszaak

Met deze uitspraak komt een einde aan de slepende rechtszaak tegen Danny B., die maanden duurde. De zaak werd drie keer uitgesteld. De eerste keer omdat er extra getuigen moesten worden gehoord. De tweede keer omdat de getuigenverhoren vanwege de coronamaatregelen niet door konden gaan. En eind juli gooide ziekte van de officier van justitie voor de derde keer roet in het eten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.