Historische binnenstad van Amersfoort inspireert kunstenaars

BREUKELEN - De historische binnenstad van Amersfoort is het onderwerp van een nieuwe expositie in het Eemhuis. Een van de exposanten in het Archief Eemland is Tineke van den Berg. Zij maakt drukprenten van Utrechtse landschappen en buitenplaatsen langs de vecht, maar ook de Koppelpoort en de Langegracht in Amersfoort hebben onder haar drukpers gelegen.
Tineke van den Berg over de kunst van het houtsnijden
Tineke van den Berg is verslingerd aan het houtsnijden, een eeuwenoude druktechniek. Het houtsnijden lijkt op linosnijden, maar is veel zwaarder om te doen. Met een guts, een u-vormig beiteltje, maak je gleuven in het hout. Al die gleuven samen vormen een tekening. "Het is een spannend proces, je kan een plan hebben, maar het verrast me altijd. Dat houd me gaande als een vliegwiel."
Ophaalbrug in Breukelen
Ophaalbrug in Breukelen © Tineke van den Berg
Het houtsnijden is zwaar werk, want hout is weerbarstig. Tineke: "Ik belast mijn spieren en gewrichten te veel. Dan denk je, waarom doe je het dan nog, maar het is zo leuk." Op haar website zijn meerdere stadsgezichten maar ook haar andere werk te zien.
Koppelpoort Amersfoort
Koppelpoort Amersfoort © Tineke van den Berg
De Amersfoortse expositie is te zien tot eind maart volgend jaar.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.