RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vijfheerenlanden besteedt Eneco-miljoenen aan wegen, sport en nieuw gemeentehuis

VIJFHEERENLANDEN - Vijfheerenlanden wil de 33 resterende Eneco-miljoenen uitgeven aan onder meer wegen, sportaccommodaties, duurzaamheid en woningbouw. Ook worden miljoenen gereserveerd voor een nieuw gemeentehuis en voor de 'branding' van Glasstad Leerdam en Vrijstad Vianen. Veiligheid en dorpshuizen staan ook op het wensenlijstje.

Begin dit jaar verkocht de gemeente haar Eneco-aandelen voor bijna tachtig miljoen euro. Daarvan gaat zo'n 47 miljoen naar reservepotten om bijvoorbeeld de financiŽle gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Ook wordt 20 miljoen euro apart gezet om het dividendverlies te compenseren. 33 miljoen euro blijft vrij te besteden over, twee miljoen meer dan de gemeente eerder meldde.

Duurzaamheid en woningbouw
Na een debat in de gemeenteraad over de besteding van het geld, geeft het college via de begroting een eerste idee over waar de miljoenen mogelijk naartoe gaan. Tien miljoen euro wordt uitgetrokken voor het verbeteren van de bereikbaarheid van Vijfheerenlanden. Daaronder vallen de aanleg van snelfietspaden, randwegen en de ontsluiting van de nieuwbouwwijk Broekgraaf onder het spoor door.

De gemeente stopt vijf miljoen euro in een fonds voor sportaccommodaties. Sommige gymzalen en sporthallen die de gemeente bezit, zijn binnenkort toe aan vervanging. Ook schrijft de gemeente 'een rol te hebben in de verbouw en nieuwbouw van andere sportaccommodaties', omdat deze belangrijk zijn voor sportverenigingen.

Duurzaamheid en wonen worden ook genoemd, net als in het eerdere debat in de raad. Het college schrijft dat verduurzaming de grootste opgave voor ons land is en daarmee ook voor Vijfheerenlanden. Daarnaast is de vraag naar woningen in de gemeente groot. Met een fonds voor volkshuisvesting zou de gemeente kunnen investeren in bijvoorbeeld verhuispremies, staat er.

Dorpshuizen zijn geliefd
Lokale politici gaven eerder ook aan dorpshuizen heel belangrijk te vinden. Het college geeft daar gehoor aan door twee miljoen te reserveren voor 'neutrale ontmoetingsplaatsen in dorpen en wijken'. Met het geld kunnen panden worden gerenoveerd en verduurzaamd. De gemeente zegt wel de functie van dorpshuizen belangrijker te vinden dan de gebouwen op zich.

De gemeente wil verder een miljoen extra investeren in het trekken van toeristen. Vijfheerenlanden wil Glasstad Leerdam meer op de kaart zetten en investeren in het karakter van Vianen. Specifiek wordt hierbij het Stedelijk Museum Vianen genoemd. Ook natuurgebied de Zouweboezem zou versterkt moeten worden.

Investeren in toekomst
Tussen de ideeŽn staan tot slot een fonds voor het nieuwe gemeentehuis (4 miljoen), een fonds voor investeringen op het gebied van veiligheid (1 miljoen) en een fonds voor het sociaal domein (2 miljoen). Armoedebestrijding en schuldenproblematiek staan hoog op de agenda van de gemeente.

Het college benadrukt dat de verdeelde miljoenen in de begroting 'denklijnen' zijn, waarvoor de uitwerking later volgt. Wel staat vast dat de miljoenen zo moeten worden besteed, dat ze voor de lange termijn rendement opleveren. Ook moeten de investeringen 'aanjagend' werken en daardoor bijvoorbeeld duurzame innovaties stimuleren.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -