Inspectie wil betere coronazorg in verpleeghuis Leerdam zwart op wit, cliëntenstop tot 12 november

© RTV Utrecht
LEERDAM - De gezondheidsinspectie wil dat ouderenzorgorganisatie Stichting Present in Leerdam verbeteringen doorvoert in de bestrijding van het coronavirus. De organisatie moet die verbeteringen uiterlijk 12 november aantoonbaar hebben gemaakt. Tot die tijd geldt er een cliëntenstop.
De ouderenzorgorganisatie kreeg, op de verpleeghuislocatie aan het Meesplein, te maken met een plotselinge uitbraak van het coronavirus. Zeven bewoners kwamen eerder deze maand te overlijden. Ook veel medewerkers raakten besmet. Aanvankelijk was er zelfs acuut gevaar voor verdere verspreiding, maar dat is geweken door al eerder afgedwongen maatregelen.

Onvoldoende

De inspectie stelde eerder vast dat de coronazorg bij Present onder de maat was. Op acht van de negen punten scoorde de stichting onvoldoende. Zorgverleners hanteerden bijvoorbeeld niet de richtlijnen van het RIVM bij het naar binnen gaan bij cliënten die met het coronavirus zijn besmet. Ook kenden ze voorschriften op het gebied van corona onvoldoende.
De inspectie zag bijvoorbeeld dat een zorgverlener persoonlijke beschermingsmiddelen uittrok in een besmette gang. Er waren ook onvoldoende zorgverleners beschikbaar. Zo hoorde de inspectie dat cliënten soms tot in de middag moesten wachten op ondersteuning bij de ochtendzorg. Ook staat in de rapportage dat positief geteste zorgverleners doorwerkten.

'Onder controle'

Volgens Present-bestuurder Janneke Louisa is de situatie in het verpleeghuis aan het Meesplein inmiddels onder controle. Ze is niet verrast door de aanwijzing van de inspectie, na het eerder uitgevaardige bevel en last onder dwangsom. "Dit is een vervolgstap. Ze willen nu dat we aantoonbaar maken dat we genoeg personeel hebben en de roosters voor de langere termijn onder controle hebben. Ook willen ze dat we laten zien dat onze zorgverleners goed geïnstrueerd zijn en blijven als het gaat om de coronabestrijding."
De uitbraak in het verpleeghuis aan het Meesplein is volgens Louisa inmiddels uitgedoofd. "Niemand is meer besmettelijk, gelukkig maar." Dat er tot 12 november geen nieuwe cliënten kunnen worden aangenomen, vindt ze niet heel bezwaarlijk. "Het is sneu voor mensen op de wachtlijst, maar voor ons is het ook goed om nu even op adem te komen."
Het rapport van de inspectie vind je hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.