'Pedojagers' actief in de regio: 'Dit is uitlokking voor een goede zaak'

PROVINCIE UTRECHT - De kinderlokker gelokt: volwassenen die zich voordoen als minderjarigen om op die manier in contact te komen met mogelijke pedofielen en ze in de val te lokken. Ze vinden dat de straffen in Nederland te laag zijn en dat de politie te weinig kan of wil optreden tegen pedoseksuelen en dus nemen ze het heft in eigen handen.
Afgelopen weekend werden vijf 'pedojagers' (onder wie één persoon uit de regio Utrecht) opgepakt in Arnhem, nadat zij een man mishandelden die ze naar een park hadden gelokt. Ook in de regio Utrecht is minstens één groep actief: zij lokten vrijdag een man in De Meern naar een fictief afspraakje en voerden een burgerarrest uit. Politie en het Openbaar Ministerie zijn niet blij met burgers die voor eigen rechter spelen.

'Je hebt met een meisje afgesproken, volgens mij is ze minderjarig'

Op YouTube verscheen afgelopen vrijdag een video van een burgerarrest bij de brandweerkazerne in De Meern. In de video komt een man aanfietsen. Hij heeft een petje op, draagt een bril en rijdt op een damesfiets met achterop fietstassen om kranten te bezorgen. Hij spreekt het meisje aan dat aan het filmen is. Ze wisselen hun namen uit. Als dit het meisje blijkt te zijn dat hij zoekt, zegt hij: "Ik kom je halen toch?"
Fragmenten uit de video van Pedohunt NL, beelden zijn door RTV Utrecht onherkenbaar gemaakt.
De man ziet niet dat achter hem drie andere mannen komen aanlopen. Ze dragen donkere jassen, een pet of capuchon en hebben hun gezicht bedekt met maskers. Ze trekken de man van zijn fiets. "Wat kom je doen?", zeggen ze. "Je hebt met een meisje afgesproken, volgens mij is ze minderjarig."
Politie en Openbaar Ministerie zijn ambivalent over de groepen pedojagers. Het is fijn dat er hulp is vanuit de samenleving om criminelen op te sporen, maar de nadelen lijken groter.
Het OM in Midden-Nederland is terughoudend over de groepen en wil niet op specifieke zaken ingaan. In algemene zin wil het OM wel reageren: "Burgers moeten zich wel aan de regels houden. Bij onderzoek naar online kindermisbruik ligt dat niet zo makkelijk. Het opsporen van potentiële groomers kan goed gaan, maar kan ook makkelijk leiden tot eigenrichting. Deze verdachten worden dan bijvoorbeeld aan de schandpaal genageld. Dat staat haaks op de waarden van de rechtsstaat, waarin burgers niet voor eigen rechter mogen spelen en verdachten recht hebben op een eerlijk proces."

'Dit is niet onder dwang hoor, voor de goede orde'

De man in De Meern wordt door één van de mannen met gezichtsmaskers vastgehouden en door de andere twee aan een ondervraging onderworpen. "Wat wou je met dit meisje doen dan?" "Helemaal niks", zegt de man. "Nee? Wat zeg je dan in die chatgesprekken?" De man moet toegeven dat hij daar expliciet spreekt over seksuele handelingen, maar haast zich om te zeggen dat hij het "nooit echt doet".
Andy is één van de mannen in de video, hij deelt de man met bril en pet mee dat ze een burgerarrest uitvoeren en dat ze genoeg bewijs hebben. Terwijl de man met zijn gezicht tegen de hoge deuren van de brandweerkazerne wordt geduwd zegt hij: "En dit is niet onder dwang hoor, even voor de goeie orde."
De politie bevestigt dat de man is aangehouden. Een woordvoerder laat weten dat er onderzoek naar hem wordt gedaan. Volgens Andy zijn er meerdere verdenkingen tegen de man.
Andy maakt deel uit van een groep Nederlanders die actief zoekt naar pedofielen volgens hem zijn er zo'n vijfhonderd van dit soort 'pedojagers' actief. Zelf is hij vaak met een 'mannetje of vier' op pad, ze staan online bekend onder namen als PedohunterzNL en 030Jagers. "We willen de maatschappij laten zien: jongens dit kan gebeuren, let op je kinderen. Let op wat ze doen op de computer. Een pizza bestellen is vaak nog moeilijker dan afspreken met een minderjarige."
Is voorlichting geven aan minderjarigen dan niet beter dan het heft in eigen handen nemen? Ja en nee, zegt Andy. Natuurlijk moeten kinderen de gevaren kennen, maar dat helpt niet altijd. "Je weet het zelf ook: je mag niet roken, dat is slecht voor je. Nou ik heb nog nooit iemand gehoord die niet voor zijn achttiende wel eens heeft gerookt."

Geweldloos

De groep gebruikt geen geweld en wil niemand aan de schandpaal nagelen, benadrukt Andy. In tegenstelling tot wat andere pedojagers wel doen: die maken video's waarin mensen klappen krijgen en met naam en toenaam worden genoemd. "Wij willen ook dat deze mensen hulp zoeken."
Hij ziet zelf de tegenstrijdigheden in zijn verhaal ook wel in. De man in de video uit De Meern wordt ongetwijfeld herkend door buurtgenoten. De groep van Andy gebruikt geen geweld, maar wie zegt dat niemand anders dat doet als hij de man uit de video herkent? "Dat klopt, die kans is er. Maar we hebben hem de kans gegeven om zich te laten helpen. Laat je je eigen niet helpen, dan zijn dit de consequenties."
Toch twijfelt hij over het verwijderen van de video. "Misschien is dat wel een goed idee voor ons. Maar weet je wat het is: wat zijn de straffen in Nederland? Daar zitten we ook mee. Hij zat twee dagen vast en is nu alweer thuis."
Als mensen vermoedens hebben van kindermisbruik, moeten ze naar de politie komen.
Bernhard Jens, politie Midden-Nederland
De vraag is of de hulp van pedojagers überhaupt zin heeft. Volgens politiewoordvoerder Bernhard Jens is het bij vergelijkbare zaken al meerdere keren voorgekomen dat het OM besloot niet tot vervolging over te gaan. "Want het bewijs was dan niet rechtmatig verkregen, of ze komen tot de conclusie dat het een afspraak tussen een meerderjarige en een andere meerderjarige was. Want iemand kan zich wel voordoen als een minderjarige, voor de wet maakt dat niet uit."
Jens is geen voorstander van de burgerinitiatieven. "Als mensen eigen rechter gaan spelen en het op deze manier gaan doen: dat is gewoon niet goed. Als ze vermoedens hebben dat iemand seks heeft met minderjarigen, dan moeten ze naar de politie komen en niet zelf gaan opsporen en aanhouden."
Ook 'Stop it now!' een organisatie die zich inzet tegen kindermisbruik, zet vraagtekens bij de aanpak van pedojagers.
Andy zegt juist dat zijn groep goed contact heeft met de politie. Ze melden hun acties vooraf en krijgen dan te horen dat het geen probleem is, mits er geen geweld wordt gebruikt. Politiewoordvoerder Jens: "Ik weet niet wie dit gezegd heeft, maar in algemene zin is de reactie: kom het gewoon melden bij ons. Zoals we dat hebben afgesproken in dit land."
Wat wel zo is, zegt Jens: groepen mensen die zelf op zoek gaan naar pedofielen zijn een relatief nieuw fenomeen, de politie zoekt nog naar een eenduidige manier om ermee om te gaan. "Maar als je het aan mij vraagt zeg ik: dit moeten we niet willen."

'Uitlokking voor een goede zaak'

Andy en de zijnen lopen zelf ook risico: als ze onverhoopt toch over de schreef gaan kunnen ze zelf vervolgd worden. Volgens het OM "kan deze vorm van burgeropsporing leiden tot strafbare feiten aan de kant van de burgeropsporing, zoals smaad of uitlokking, of tot onveilige situaties." Het OM ziet ook liever dat mensen zich bij de politie melden bij een vermoeden van kindermisbruik.
Voorlopig denkt Andy niet dat hij zelf in het beklaagdenbankje terecht komt. Hij zegt de zaken goed voor te bereiden, maar ziet ook de tegenstrijdigheid. "Natuurlijk, we geven ons uit als minderjarige, dat ben ik me bewust. Maar dat vind ik lastig. Dit is echt uitlokking voor een goede zaak."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.