RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

GGD Utrecht schroeft testcapaciteit op en benadrukt: 'Wij zijn niet verantwoordelijk voor kwaliteit sneltesten'

UTRECHT - Nu de labcapaciteit weer is uitgebreid kan er meer worden getest op corona in de regio Utrecht, meldt de GGD. Er kunnen nu 5300 mensen getest worden, terwijl dat er twee weken geleden nog 3000 waren. "We moesten wachten op het ministerie en hebben nu in fases kunnen uitbreiden. Ook de komende tijd zullen we de capaciteit opschalen", aldus een woordvoerder.

De GGD regio Utrecht laat verder weten dat de telefonische bereikbaarheid is verbeterd na technische aanpassingen en het aantrekken van heel veel callcenter-medewerkers. "Als gezondheidsdienst waren we nog niet toegerust op duizenden telefoontjes per dag en daar is de laatste tijd heel veel aandacht besteed. Inwoners worden nu in het algemeen binnen een aantal minuten te woord gestaan en kunnen in de meeste gevallen binnen 24 uur terecht voor een test."

CommerciŽle partijen
Intussen schieten commerciŽle sneltestlocaties als paddenstoelen uit de grond, ziet ook de GGD regio Utrecht. Voor bedragen tussen de honderd en honderdvijftig euro kan je vaak al binnen een kwartier weten of je besmet bent met het coronavirus. Er zijn nu onder meer snelteststraten in Amersfoort, Wilnis, Baarn en Maarssen. En vanaf morgen kan je voor 135 euro een vingerpriktest laten afnemen in IJsselstein. Binnen twintig minuten weet je of je corona hebt of hebt gehad en de uitslag is 99,2 procent betrouwbaar, claimt aanbieder Spruyt hillen.

De GGD regio Utrecht benadrukt niet verantwoordelijk te zijn voor de kwaliteit van commerciŽle sneltesten en zegt er ook geen zicht op te hebben. "Dat is aan het ministerie." De gezondheidsdienst laat weten geen voorstander te zijn van een commerciŽle concurrentiestrijd in deze coronacrisis. "In principe moet een test gratis zijn en dat is hij bij ons ook."

De gezondheidsdienst zegt wel bron- en contactonderzoek te doen bij positieve uitslagen die worden gemeld na een commerciŽle sneltest. "Wij zijn alleen niet verantwoordelijk voor het toezicht op de meldingsplicht."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -