Utrechters fietsen Spaanse stier door de stad: 'Laat die Vuelta maar komen!'

© Marc Lubbers
UTRECHT - Op de dag dat de Vuelta begon in Spanje hebben Utrechtse wielerliefhebbers een route in de vorm van een Spaanse stier door de stad gefietst. "We wilden toch even vooruitblikken naar wat hopelijk over twee jaar naar Utrecht komt".
Kaspar Hanenbergh en Laurens Hitman, schrijvers van het boek 'Fietsen Maken Utrecht', vinden het organiseren van zo'n grote wielerronde van groot belang voor de stad. "De kracht zit in de herhaling", zegt Hitman. "Een eenmalig groot sportevenement heeft niet of nauwelijks blijvende impact op een stad of regio. In Utrecht is duidelijk zichtbaar dat die herhaling, ondanks een voorlopig uitgesteld Vuelta-start, wél effect heeft. Het leidt tot blijvende initiatieven, netwerken en evenementen."

Uitstel

De coronacrisis was eerder dit jaar aanleiding voor het uitstel van de Vueltastart in Utrecht. Mogelijk krijgen we in 2022 een herkansing. "Volgend jaar is waarschijnlijk te vroeg, met alle grote mondiale sportevenementen die doorschuiven", zegt Hitman. "2022 lijkt me vroeg genoeg."
Ze hadden de route aanvankelijk bedacht om de presentatie van hun boek luister bij te zetten. Daarin fietst de lezer mee langs de Utrechtse etappes van de Giro, de Tour en de Vuelta. Het was de bedoeling om de route met een man of dertig te fietsen, maar ook dat kon nu niet doorgaan. Uiteindelijk hebben ze hem maar met zijn drieën gefietst, Hanenbergh, Hitman en routemaker Marc Lubbers.
"Geniaal bedacht die route en hij klopt als een bus. Hij heeft ook al wel wat ervaring. Drie jaar geleden heeft hij ook al een keer een kerstboom uitgezet. Maar we vonden het nu superleuk het linkje te leggen met de Vuelta die vandaag gestart is."
Hitman, Hanenbergh en Lubbers.
Hitman, Hanenbergh en Lubbers. © Kees Hitman

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.