RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Pool krijgt 50 dagen cel voor dodelijke mishandeling huisgenoot in Bunschoten

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De rechtbank in Utrecht heeft de Poolse Tomasz M. veroordeeld tot vijftig dagen celstraf voor de mishandeling met de dood tot gevolg van zijn 38-jarige Poolse huisgenoot in Bunschoten half april dit jaar. Hij hoeft die celstraf niet meer uit te zitten, omdat hij eerder al vijftig dagen in voorarrest zat. Wel moet hij 17.500 euro schadevergoeding betalen aan de broer van het slachtoffer, en moet hij nog tien dagen de cel in voor een aanranding in een Utrechtse horecazaak in juli.

Op 14 april heeft M. ruzie met zijn 38-jarige huisgenoot in een woning aan de Hoekstraat in Bunschoten. Uit getuigenverklaringen blijkt dat M. geld verschuldigd was aan zijn huisgenoot, en dat ze samen bij de Rabobank gingen pinnen. Daarbij zou zijn huisgenoot opgewonden tegen M. hebben gepraat.

Ruzie in slaapkamer
Later die dag zou het slachtoffer opnieuw boos zijn geworden als M. tijdens het koken een rommeltje van de keuken maakt. Als M. die avond op de bank in slaap valt, wordt hij door het slachtoffer gewekt die hem naar de slaapkamer zegt te komen.

Als ze daar zijn, draait M.'s huisgenoot de slaapkamerdeur op slot en roept hij: "Ik maak je af!" Uit de verklaring van M. draait zijn huisgenoot zijn rug naar hem toe, pakt hij een telescopische staaf uit een kast en begint ermee te zwaaien. Met wat later een ploertendoder blijkt te zijn raakt hij de onderarm van M., die vervolgens vanaf zijn bed "met impact" op de borstkas van zijn huisgenoot springt.

Wurging
Daarna rent M. naar de deur, maakt die open en schiet vervolgens richting de woonkamer. Even later keert hij met een huisgenoot terug naar de slaapkamer, waar het slachtoffer roerloos ligt. M. belt 112, ontvlucht het huis en wordt op 15 april rond 15 uur in de buurt van het huis aangehouden. Daarna gaat M. vijftig dagen in voorarrest.

Het incident staat niet op zichzelf. Bunschoten kampt al jaren met verschillende soorten overlast in samenhang met Poolse arbeidsmigranten, zoals mishandeling en fietsendiefstal.

Zwak hart
De rechter acht bewezen dat M. met impact op het slachtoffer is gesprongen en daarna samendrukkend geweld heeft toegepast op diens hals. Uit een afgeluisterd telefoongesprek met een van de getuigen valt ook het woord 'wurgen', wat volgens de rechter bijdraagt aan het bewijs.

Ook rekent de rechter het de verdachte aan dat hij wist van het slechte hart van zijn huisgenoot en zijn zwakke medische conditie. Hoewel M. volgens de rechter niet wilde dat zijn slachtoffer zou overlijden, had hij wel kunnen weten dat zijn acties de dood tot gevolg konden hebben.

Dat M. uit noodweer handelde, wijst de rechtbank van de hand. Uit het dossier blijken "onvoldoende aanknopingspunten" dat de verdachte zich proportioneel heeft verweerd. Daarom acht de rechtbank dat er voldoende bewijs is voor mishandeling met de dood tot gevolg, en gaat mee in de eis van het Openbaar Ministerie (OM) om vijftig dagen celstraf met aftrek van voorarrest op te leggen.

Aanranding Utrecht
"Het is voldoende aannemelijk dat de band tussen de broers anders en meer bijzonder is dan gebruikelijk is op die leeftijd", zegt de rechter over de gevorderde affectieschadevergoeding van de broer van het slachtoffer. "Ze zijn hier samen gekomen om geld te verdienen en medicijnen te bekostigen." M. moet 17.500 euro schadevergoeding betalen.

Naast de mishandeling in Bunschoten werd M. verdacht van het in de borst knijpen van een vrouwelijke horecamedewerker in Utrecht op 1 juli dit jaar. Daar eiste het OM 35 dagen celstraf voor. Omdat niet duidelijk is waar de verdachte zich bevindt, vindt de rechtbank een taakstraf niet passen en legt de rechter een celstraf van tien dagen op.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -