Corona vandaag: Meander schaalt zorg af en burgemeester Naafs merkt nog altijd gevolgen van virus

PROVINCIE UTRECHT - Precies een week geleden gingen restaurants in Nederland hun 'laatste avondmaal' tegemoet. De gedeeltelijke lockdown, zoals de aangescherpte maatregelen van vorige week worden genoemd, is in volle gang. Het aantal coronabesmettingen blijft intussen stijgen. Het laatste coronanieuws uit onze regio leest u dagelijks in de rubriek: Corona vandaag.

Besmettingscijfers

Tussen dinsdag- en woensdagochtend zijn er landelijk 8764 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is opnieuw een stijging van het aantal nieuwe besmettingen: gisteren waren er 8182 positieve tests. Het afgelopen etmaal werden 59 sterfgevallen geregistreerd. Ook dat zijn er meer dan gisteren, toen waren er 46 doden.
Ook de regio Utrecht laat weer een stijging zien in de coronacijfers, nadat gisteren het laagste aantal besmettingen sinds een week werd gemeld. Vandaag zijn er 722 nieuwe coronabesmettingen, elf ziekenhuisopnames en twee sterfgevallen gemeld.
Gisteren werden er in onze provincie 635 nieuwe besmettingen gemeld. Aanvankelijk waren dat er 637, maar dat aantal is later iets naar beneden bijgesteld. Het gebeurt vaker dat er kleine veranderingen in de cijfers zijn. Mogelijk veranderen de 722 besmettingen van vandaag later dus ook nog licht.
Zo ziet het aantal besmettingen er bij jou in de gemeente uit:

Utrechtse Heuvelrug

Ruim een half jaar nadat hij in het ziekenhuis werd opgenomen met het coronavirus, ondervindt burgemeester Frits Naafs van Utrechtse Heuvelrug nog altijd de gevolgen. Dat zei hij vanochtend op Radio M Utrecht. "Het gaat hartstikke goed, maar ik ben wel twee maanden bezig geweest met revalideren. Op 1 juli ben ik weer gaan werken en ik loop twee keer per week bij de fysiotherapeut om aan mijn conditie te werken."
Burgemeester Naafs (Utrechtse Heuvelrug) over het coronavirus in zijn gemeente

Actie onder studenten

Onder het motto 'Daar doen we het voor' begint vandaag een campagne die studenten moet aanzetten om de coronamaatregelen beter na te leven. Het startschot werd door minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs gegeven bij de Utrechtse studentenvereniging Unitas.
De actie is een initiatief van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), de koepelorganisatie van 48 studentenverenigingen in Nederland, en wordt gehouden omdat nog steeds een deel van de coronabesmettingen plaats vindt in studentenhuizen en op andere plekken waar studenten samenkomen.
"Voor studenten is het heel moeilijk om zich aan de coronamaatregelen te houden", vertelt voorzitter Denise van de Sant van de LKvV. "Normaal hebben ze een heel uitgebreid sociaal leven, dat valt nu allemaal weg. Daarnaast voelen ze zich minder een risicogroep. Maar ze blijven wel een risico voor de omgeving, daarom is de campagne nodig om de bewustwording te vergroten."

Extra afdeling Meander

Het Meander Medisch Centrum opent donderdag een extra afdeling voor de verpleging van coronapatiënten. Het ziekenhuis in Amersfoort heeft dan in totaal 35 bedden beschikbaar voor mensen die besmet zijn geraakt met het virus. In totaal wordt uit voorzorg 20 procent van de operatiekamers gesloten. Daardoor vinden er komende weken minder operaties plaats. Afspraken voor onderzoek en consulten in poliklinieken gaan wel gewoon door, meldt het ziekenhuis.

Voetbal

Het EK onder 19 jaar is door de Europese voetbalbond UEFA geschrapt vanwege de coronacrisis. Omdat het team van Oranje tot een van de vijf beste landen behoort, mag het in mei toch afreizen naar Indonesië. Daar wordt het WK onder 20 jaar gespeeld.
De wedstrijden van Oranje onder 19 waren de enige duels van een nationaal jeugdteam die nog op de agenda stonden. Eerder haalde de KNVB al alle voor 2020 geplande oefeninterlands en trainingsstages voor nationale jeugdteams uit het programma. Ook dat besluit werd genomen naar aanleiding van de coronaproblematiek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.