Abattoir Breukelen verdacht van omvangrijke vleesfraude, OM eist celstraf voor eigenaar

BREUKELEN/UTRECHT - De voormalige eigenaar van het failliete Abattoir Breukelen hangt een gevangenisstraf boven het hoofd vanwege een omvangrijke vleesfraude. Volgens het Openbaar Ministerie zijn onder leiding van de 53-jarige Said el M. facturen, afnameverklaringen, vrachtbrieven en andere documenten vervalst en is vier jaar lang valse aangifte van de omzetbelasting gedaan.
De officier van justitie vindt bewezen dat El M. de Nederlandse staat voor zeker vier ton heeft benadeeld. Hij eiste vandaag een half jaar gevangenisstraf tegen de verdachte. Een bedrag van 17.000 euro, waarop beslag is gelegd, zou verbeurd moeten worden verklaard.

Verdenking begon in Frankrijk

De fraude kwam aan het licht toen de belastingdienst in 2007 een melding kreeg van de autoriteiten in Frankrijk. Abattoir Breukelen had een verdachte factuur van ruim een miljoen euro voor de levering van vlees aan een Frans bedrijf gestuurd. Maar dat bedrijf bleek niet meer te bestaan.
Toen de boekhouding van de slachterij in Breukelen werd onderzocht, kwamen er meer onregelmatigheden naar boven. Ook de belastingaangiften van 2007 tot en met 2010 klopten niet.
Abattoir Breukelen was gespecialiseerd in het slachten van lammeren en geiten. Pas als er bestellingen waren geplaatst, werden de dieren ingekocht en geslacht. Volgens het OM werd veel van dat vlees gewoon in Nederland verkocht, maar werd door rommelen met de boekhouding gedaan alsof grote partijen aan klanten in het buitenland waren geleverd. In dat geval hoefde namelijk geen BTW te worden afgedragen.
De zaak tegen El M. en Abattoir Breukelen loopt al tien jaar. Aanvankelijk ging het om meer dan 400 valse documenten en bonnen, maar de rechtbank heeft die verdenkingen grotendeels nietig verklaard. Uiteindelijk ging het vandaag om een beperkt aantal verdachte facturen, afnameverklaringen en vrachtbrieven voor de levering van honderden lammeren aan zeven bedrijven in Belgie, Duitsland en Frankrijk.

Voor miljoenen aan valse facturen

De buitenlandse slagerijen en vleeshandels kregen van Abattoir Breukelen facturen voor de levering van lamsvlees ter waarde van honderdduizenden tot meer dan een miljoen euro, terwijl er in werkelijkheid veel minder was besteld en geleverd. Volgens El M. werden door sommige bedrijven wel 600 lammeren per week besteld, de klanten zeggen zelf dat ze daar de capaciteit niet voor hadden en dat het om enkele tientallen tot 150 lammeren per week ging.
Meerdere van de buitenlandse klanten zeggen dat zij nooit vrachtbrieven of afnameverklaringen hebben gezien of ondertekend. Hun handtekeningen onder de papieren in de boekhouding van Abattoir Breukelen zouden vals zijn. Toen een Duitse vleeshandel El M. aansprak over de vele hoge facturen, zou hij hebben gezegd dat het om een kantoorvergissing ging.

Schuld van klanten

De verdachte heeft zelf lang gezwegen over de verdenkingen. Vandaag zei hij dat hij altijd naar eer en geweten heeft gehandeld en nooit heeft vermoed dat het niet volgens de regels ging. De verdenkingen zouden te wijten zijn aan slordigheden en fouten van zijn klanten en de transporteurs. Die zouden bijna altijd contant hebben betaald. Volgens El M. gebeurde het regelmatig dat zij facturen zo in de prullenbak gooiden: "Ik dacht nog, oh dat gaat niet geboekt worden, maar wij boekten hem gewoon wel."
Volgens de officier van justitie zijn er voldoende bewijzen voor fraude bij Abattoir Breukelen en is duidelijk dat die door El M. werd gepleegd of in zijn opdracht. Dat zou enkel voor persoonlijk gewin zijn gebeurd. Hij nam het de verdachte ook kwalijk dat hij geen openheid van zaken heeft gegeven toen hij van de belastingdienst de gelegenheid kreeg om zijn aangiftes te corrigeren.
Bij de strafeis weegt het OM mee dat El M. eerder is veroordeeld voor valsheid in geschrifte, al loopt daarover nog een hoger beroep. Het Abattoir Breukelen is in 2016 failliet gegaan. Het OM wil dat de rechtbank de BV schuldig verklaart zonder strafoplegging.

Zaak heeft te lang geduurd

Alle betrokken partijen erkennen dat het onderzoek al veel te lang loopt. Volgens advocaat Kuyk is de redelijk termijn voor het afhandelen van de zaak ruimschoots overtreden en is dat alleen al een goede reden voor vrijspraak van zijn client. Kuyk zegt dat de zaak al jaren geleden afgesloten had kunnen worden als het OM genoegen had genomen met een schikking en een boete.
El M. voegde daaraan toe dat het voor hem heel lang geleden is en dat hij verder wil met zijn leven. Hij zal daar nog even geduld mee moeten hebben, vanwege de dreigende gevangenisstraf; het nog lopende hoger beroep en een derde rechtszaak waarin hij ook nog is verwikkeld.
De rechtbank neemt een kleine maand de tijd om tot een oordeel te komen en doet op 17 november uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.