RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Over de Langbroekerdijk kun je wel honderd verhalen vertellen'

1/2
LANGBROEK - Hoeveel verhalen kun je vertellen over één kilometer dijk? Haast oneindig veel, is het antwoord als het gaat over de Langbroekerdijk bij Driebergen.

Leen Doeve en zijn vrouw Tineke Booij kwamen zes jaar geleden in het historische gebied te wonen, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 12e eeuw. In de nieuwe documentairereeks '1 km dijk...en zover je kunt kijken' nemen ze de kijkers van RTV Utrecht in zes delen mee naar hun woongebied en de bewoners.

'Wel honderd verhalen'
Aan onderwerpen was er geen gebrek, zegt Leen. "Je kunt er wel honderd verhalen over vertellen in even zoveel delen." Dat het echtpaar zelf neerstreek in het gebied nabij de Kromme Rijn, is geen toeval. Ze woonden al in Driebergen en kenden het gebied goed. "We zijn hier een jaar of zeven geleden komen wonen", zegt Tineke.

Bekijk hieronder de eerste aflevering:

1 km dijk...en zover je kunt kijken. afl 1 ontstaan


"Wij zochten een grote ruimte waar we ook veel projecten konden doen. Er werd toen veel bezuinigd op kunst en cultuur en allerlei mensen met leuke projecten konden niet aan de bak. Voor die mensen wilden wij ruimte beschikbaar stellen, en zo zijn wij hier komen wonen."

Kasteel Sterkenburg
De verhalen bestrijken de hele geschiedenis. Over boeren die al zeven generaties land van het kasteel pachten. Over jonge boeren die bekijken hoe de toekomst zich ontwikkelt. Over kasteel Sterkenburg, dat de hele geschiedenis een centrale rol speelt en waar een spook zou ronddwalen. En bovenal over het eeuwenoude landschap, dat al honderden jaren weinig veranderde.

"Het zijn kavels van 1200 meter diep en 55 meter breed", zegt Leen. "Op twee kavels moest een boer dan zijn leven vormgeven." Zelf heeft het echtpaar dat inmiddels ook volop gedaan. De tuin is inmiddels met hulp van een landschapscoördinator in oude luister hersteld en telt nu onder meer oude appelrassen en wilgen langs de sloot.

De documentairereeks '1 km dijk...en zover je kunt kijken' wordt elke zondag uitgezonden op RTV Utrecht en is daarna online te bekijken via www.rtvutrecht.nl/gemist.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -