Familie wanhopig na uithuiszetting Woerdenaar met psychische problemen: 'Ik moet het oplossen, maar hoe?'

Archief.
Archief. © Photo Mix, Pixabay
WOERDEN/UTRECHT - De ontruiming van de woning van een man met psychische problemen en een huurachterstand in Woerden biedt een schrijnend inkijkje in de problemen die spelen rondom mensen met psychische problemen. De man was zelf niet bij de ontruiming gisteren aanwezig omdat hij is opgenomen op de gesloten afdeling van Altrecht in Utrecht. Zo gauw zijn behandeling daar is afgerond, staat hij dakloos op straat. Zijn familie is wanhopig: "Ik moet het oplossen, maar hoe?"
De man kampt al langere tijd met psychische problemen en liep hierdoor vorig jaar al een huurachterstand op van de woning aan de Vogelwikkeveld in Woerden. Die is toen door ingrijpen van zijn familie opgelost. Een broer van de man: "Door zijn ziekte verwaarloost hij de administratie." Volgens de broer uit Nijmegen was de afspraak dat de woningcorporatie zou bellen als er weer een huurachterstand ontstond. Dat telefoontje kwam volgens hem pas in september toen de huurachterstand drie maanden betrof.
Wij hebben 12.500 woningen en wij ontruimen écht bijna nooit.
Medewerker woningcorporatie GroenWest
Toen was het al te laat. Woningbouwvereniging GroenWest gaf na een vonnis van de rechter opdracht tot uithuiszetting. Een medewerker benadrukt dat dat zelden gebeurt. "Wij hebben 12.500 woningen en wij ontruimen écht bijna nooit." GroenWest noemt zichzelf op de eigen site dan ook 'een actieve, maatschappelijk betrokken corporatie'.
Volgens de medewerker is er contact geweest met de familie en kon er geen oplossing worden gevonden. "Er is altijd een afweging tussen de belangen van de huurder en zijn familie, ons als organisatie en omwonenden. Maar ik snap dat we het soms niet goed doen in de ogen van anderen."

Grofvuil

De broer en medewerkers van Altrecht zijn druk bezig geweest om te proberen de uithuiszetting te voorkomen. Dat is dus niet gelukt. Ook ingrijpen van de gemeente hielp niet. Een woordvoerder van de gemeente Woerden: "Wij hebben een erop-af-team bij dit soort dingen, huisuitzettingen of situaties waar mensen in het gedrang komen. Die kijkt of er nog wat gedaan kan worden."
Tevergeefs dus. Gisteren is de woning onder begeleiding van de politie ontruimd. Een paar waardevolle spullen worden drie maanden opgeslagen en kunnen door de man worden opgehaald na een afspraak met de deurwaarder. De rest van zijn spullen is afgevoerd naar het grofvuil.

Op straat

Het leeghalen van de woning in Woerden betekent dat de man, zo gauw hij Altrecht verlaat, zonder huis op straat staat. Hij kan zich dan aanmelden bij Stadsteam Herstel in Utrecht om in aanmerking te komen voor woonruimte en komt dan waarschijnlijk op een wachtlijst te staan.
In de tussentijd moet hij van een uitkering rondkomen en zelf onderdak regelen. Volgens zijn broer gaat de man dan zwerven. "Ze zeggen 'uw broer komt op straat te staan' maar waar? Ook in de daklozenopvang is alles vol."
Ik moet als burger de taak van de gemeente, de woningstichting én mijn broer op mij nemen.
Broer van de man
GroenWest staat in haar recht, maar toch snapt de broer het besluit van de woningbouwvereniging niet. Hij had op meer coulance gerekend. "Ik moet het oplossen, maar hoe? Ik heb twee kinderen in de puberteit, mijn vrouw heeft gezondheidsklachten en ik moet elke dag 150 kilometer rijden naar mijn werk. Ik kan niet voor allemaal zorgen. Dat gaat niet! Dat is een taak van de staat. Ik moet als burger de taak van de gemeente, de woningstichting én mijn broer op mij nemen."
En als de vrouw van de broer hoort dat hij met RTV Utrecht belt, wil ze nog wat toevoegen. "Mijn zwager heeft woonruimte en goede begeleiding nodig. Als hij dat niet krijgt dan is het zonde van de behandeling. Het systeem is gewoon verkeerd."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.