De bever rukt op in Utrecht: 'Goed nieuws voor de natuur'

PROVINCIE UTRECHT - De bever is bezig met een opmars in de provincie Utrecht. In de eerste negen maanden van dit jaar werd het grootste knaagdier van Europa vaker gespot dan in heel 2019. "De bever zorgt voor een explosie aan leven in de natuur."
De bever staat nog altijd op de rode lijst van bedreigde diersoorten.
De bever staat nog altijd op de rode lijst van bedreigde diersoorten. © ANP
Van januari tot september werd er 63 keer een bever gespot in de provincie. Dat is meer dan in de jaren 2019 (56 bevers) en 2018 (37 bevers) werden gespot. Dat blijkt uit cijfers van de website Waarneming.nl. Op die website geven natuurliefhebbers jaarlijks zo'n drieduizend keer aan dat ze een of meerdere bevers gezien hebben. In totaal zijn er sinds 2018 in de regio 156 bevers gesignaleerd.

Inspanning voor de bever

Met dat aantal staat Utrecht op de achtste plek van provincies waar de meeste bevers zijn gespot. Limburg en Noord-Brabant staan bovenaan. Het waterknaagdier leeft het liefst bij rustig stromende rivieren en meren met beboste oevers. In Utrecht zijn de meeste bevers te vinden in de gemeenten Wijk bij Duurstede (38), Vijfheerenlanden (34) en Houten (29).
Boswachter Maarten den Hartigh is blij met het stijgende aantal: "Daar kan ik als boswachter alleen maar enthousiast over worden", zegt hij. "Die stijging heeft te maken met heel veel tijd, inspanning en moeite die wij als natuurorganisaties hebben gedaan, in samenwerking met de Provincie en Rijkswaterstaat en Waterschappen. Al ruim twintig jaar zijn we bezig om ruimte te maken voor de rivieren en de ontwikkeling van de natuurgebieden. Met als resultaat dat we nu veel uiterwaarden hebben, waar ruimte is voor veel diersoorten, zoals de bever."

Bedreigde diersoort

Hoewel Nederland steeds meer bevers telt, staat het dier nog altijd op de rode lijst van bedreigde diersoorten. De populatie is namelijk te klein om 'bestendig' te zijn.
Den Hartigh hoopt dat het aantal bevers blijft groeien. "Ze zijn namelijk essentieel voor de natuur. De bever kan een behoorlijke stempel op het landschap drukken omdat hij gaat bouwen. Hij maakt dammen en burchten en knaagt bomen om. Die bomen gaan dood, daar komen weer vogels en insecten op af. Dat heeft dus gevolgen voor de biodiversiteit. Je krijgt een explosie aan leven, simpelweg omdat die bever voorkomt in het landschap. Hij is dus als het ware de beheerder van zijn eigen ecosysteem."
Bekijk hieronder de opmars van de bever in Nederland:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.