Vogelgriep ontdekt bij zwanen in Kockengen

Archieffoto.
Archieffoto. © Pixabay
KOCKENGEN - Bij twee knobbelzwanen die dood zijn gevonden in Kockengen is vogelgriep vastgesteld. Het gaat om de H5N8-variant.
Deskundigen gaan proberen in kaart te brengen wat de risico's zijn voor pluimveebedrijven. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zal daarna beslissen of er eventuele vervolgstappen nodig zijn.
Vogelgriep is zelden gevaarlijk voor mensen. Alleen als mensen zeer direct en intensief contact hebben met besmette dieren kunnen ze het virus krijgen. Mocht iemand besmet raken, dan zijn de symptomen dezelfde als bij een gewone wintergriep.
De twee dieren in Kockengen waarbij de vogelgriep is aangetoond maakten deel uit van een groep van zes knobbelzwanen die dood zijn aangetroffen, meldt Wageningen Bioveterinary Research. Hetzelfde virus is eerder gevonden in knobbelzwanen, een wilde eend en wilde vogels in West-Rusland en Kazachstan. Wilde trekvogels kunnen het virus uit deze gebieden meebrengen naar Europa waar het pluimveebedrijven kan treffen.
Volgens Wageningen Bioveterinary Research is het virus waarschijnlijk niet door knobbelzwanen maar met andere wilde vogelsoorten in Nederland beland. Wilde knobbelzwanen in Rusland overwinteren niet in Europa. Er zijn nog geen dode vogels uit andere gebieden in Nederland getest, waardoor het onduidelijk is of het virus zich verder heeft verspreid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.