Druk op ziekenhuizen neemt toe, ondanks afschalen: 'Het wordt steeds nijpender'

© St. Antonius Ziekenhuis
PROVINCIE UTRECHT - Nu het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, neemt de druk op de ziekenhuizen toe. Vandaag maakte het Meander Medisch Centrum als laatste van de vier ziekenhuizen in onze regio bekend de reguliere zorg af te gaan schalen, om zo meer coronapatiënten op te kunnen vangen. Eerder besloten het Diakonessenhuis, het St. Antonius Ziekenhuis en het UMC Utrecht daar ook al toe.
Het Antonius Ziekenhuis schaalde vorige week maandag de reguliere zorg met 15 procent af. "Daar redden we het nog net mee, maar het wordt steeds nijpender", zegt woordvoerder Sandra van Dulmen van het St. Antonius Ziekenhuis. We zijn dagelijks aan het monitoren of we de complexe puzzel weer compleet kunnen krijgen en we kunnen dus niet beloven dat er niet meer afgeschaald moet worden."
Het ziekenhuis kijkt "van dag tot dag" of het lukt om het plaatje rond te krijgen. "Het is een combinatie van factoren. De coronazorg neemt sterk toe en daarnaast heb je te kampen met personeel dat klachten krijgt en naar huis moet. Ook stokt de uitstroom naar andere zorginstellingen. Daardoor kunnen we patiënten moeilijker ontslaan."
Het wordt ons met de besmettingscijfers van de afgelopen dagen niet gemakkelijk gemaakt
Sandra van Dulmen, St. Antonius Ziekenhuis
Er wordt gewerkt met scenario's, voor als er inderdaad nog verder afgeschaald moet worden. "Wat is medisch verantwoord? Dat is een continue afweging die je eigenlijk per patiënt moet bekijken. Niet voor niets wil ik de oproep blijven delen om je toch zo goed mogelijk aan de coronamaatregelen te houden. We willen heel graag de reguliere zorg leveren aan al die patiënten die het nodig hebben, maar het wordt ons met de besmettingscijfers van de afgelopen dagen niet gemakkelijk gemaakt."
Tussen dinsdag- en woensdagochtend zijn er landelijk 8764 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is opnieuw een stijging van het aantal nieuwe besmettingen: gisteren waren er 8182 positieve tests. Het afgelopen etmaal werden 59 sterfgevallen geregistreerd. Ook dat zijn er meer dan gisteren, toen waren er 46 doden.

Ook de regio Utrecht laat weer een stijging zien in de coronacijfers, nadat gisteren het laagste aantal besmettingen sinds een week werd gemeld. Vandaag zijn er 722 nieuwe coronabesmettingen, elf ziekenhuisopnames en twee sterfgevallen gemeld.

Gisteren werden er in onze provincie 635 nieuwe besmettingen gemeld. Aanvankelijk waren dat er 637, maar dat aantal is later iets naar beneden bijgesteld. Het gebeurt vaker dat er kleine veranderingen in de cijfers zijn. Mogelijk veranderen de 722 besmettingen van vandaag later dus ook nog licht.

Personeel sneller getest

Tegelijkertijd met het St. Antonius Ziekenhuis schaalde ook het Diakonessenhuis in Utrecht vorige week de zorg af. Uit voorzorg sloot het ziekenhuis twee van de tien operatiekamers (OK's).
Voor het Diakonessenhuis werkt deze aanpak vooralsnog. "Het is druk, maar door het sluiten van de OK's kunnen de artsen en verpleegkundigen die anders daar hadden gestaan nu voor de coronazorg werken", vertelt een woordvoerder. "We monitoren de cijfers iedere dag en je ziet dat het fluctueert. Toch worden het er langzaam maar zeker steeds meer. Op dit moment liggen er in totaal 24 coronapatiënten op de cohort-afdeling en vier op de intensive care."
Nu er genoeg testcapaciteit is en ziekenhuispersoneel sneller wordt getest, neemt de druk op het personeel toe, merken ze bij het Diakonessenhuis. Door meer te testen moet personeel ook vaker thuisblijven, daardoor neemt de druk op hun collega's toe. "De belastbaarheid van het personeel is een hele belangrijke factor in de vraag of je wel of niet moet afschalen. Het gaat nu goed, maar de winter moet nog beginnen. Als het personeel dan niet voldoende fit is, kan dat een reden zijn om nog verder af te schalen."

Curve moet afvlakken

In het Meander Medisch Centrum in Amersfoort wordt vanaf morgen 20 procent van de operatiekamers gesloten. Het ziekenhuis in Amersfoort heeft daardoor 35 bedden beschikbaar voor mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus. De poliklinieken, consulten, spoedzorg en alles gerelateerd aan oncologie gaat wel door, benadrukt Frank de Reij, voorzitter van de Raad van Bestuur. "We hopen dat de curve zich gaat afvlakken in de komende periode, maar zoals het er nu voor staat hebben we die extra bedden nodig."
Frank de Reij van het Meander Medisch Centrum vertelt op Radio M Utrecht over de gevolgen van het afschalen van de reguliere zorg.
Dat gaat ten koste van operaties die uit te stellen zijn. "Orthopedie is typisch zo'n afdeling waar operaties worden uitgesteld. Met name voor de patiënt is dat heel vervelend, en ons levert het ook extra werk op dat we liever niet zouden hebben."
Voorlopig verwacht het Meander dat de stap om 20 procent van de OK's te sluiten voldoende is. "Er hangt veel af van hoe het virus zich de komende twee weken ontwikkelt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.