Utrechtse woningmarkt piekt in zomer ondanks coronacrisis

© Molenbeek Makelaars
UTRECHT - Ondanks de coronacrisis was het in de zomermaanden bijzonder druk op de woningmarkt in de regio Utrecht. Dat staat in de vandaag verschenen kwartaalrapportage van Molenbeek Makelaars, een van de grotere vastgoedspelers in onze regio.
Na de eerste golf was de verwachting dat de pandemie zou zorgen voor lagere huizenprijzen en minder verkopen. Tot op heden is het tegenovergestelde waar in Midden-Nederland. In de zomer wisselden ruim 65.000 woningen van eigenaar, het hoogste aantal verkopen in een kwartaal sinds eind 2017. De woningmarkt draaide op volle toeren doordat meer huiseigenaren hun woning te koop zetten om nog te profiteren van de hoge huizenprijzen. "De vele verkopen hebben de aanbodtoename uit de eerste maanden van de coronacrisis tenietgedaan."
In de gemeente Utrecht werden in de afgelopen drie maanden maar liefst een kwart meer woningen te koop gezet dan een jaar geleden. Bijna 1500 huizen werden verkocht, waaronder veel nieuwbouw. Van de verkochte woningen stond 85 procent in Leidsche Rijn en De Meern. Molenbeek zag de gemiddelde verkoopprijs in de gemeente Utrecht met 9 procent stijgen ten opzichte van vorig jaar.

Buurgemeenten

Buurgemeenten van Utrecht, zoals Bunnik, De Bilt, Stichtse Vecht en Zeist, blijven populair bij mensen die de stad verlaten. Het aantal verkopen in Bunnik bereikte het hoogste punt voor een derde kwartaal sinds 2014. In 37 procent van de gevallen ging het om een nieuwbouwhuis. Woningen in Bunnik werden gemiddeld acht dagen eerder verkocht dan een jaar geleden. Een op de drie kopers was afkomstig uit Utrecht.
In het zuidoostelijke deel van de provincie Utrecht heeft de coronacrisis minder impact gehad op het gedrag van woningbezitters, stelt Molenbeek. Zowel in de gemeente Utrechtse Heuvelrug als Woudenberg ligt het aantal woningen dat te koop wordt gezet in lijn met de voorgaande jaren.

Stadsregio Amersfoort

In de stadsregio Amersfoort heeft de aanbodtoename gedurende de zomermaanden doorgezet. Zowel in Amersfoort (+12%), Leusden (+11 procent) als Woudenberg (+9 procent) is het aantal beschikbare woningen in de afgelopen drie maanden ruim toegenomen. In deze gemeenten is de toename een gevolg van startende verkopen van nieuwbouwprojecten.
Amersfoort, Leusden en Woudenberg kennen allen een forse aanboddaling in de bestaande bouw, die volledig gecompenseerd wordt door het nieuwbouwaanbod. Inmiddels bestaat 15 procent van het aanbod in de stadsregio Amersfoort uit nieuwe woningen. Dat is lager dan in de andere delen van de provincie. Ter vergelijking: in de stadsregio Utrecht is 33 procent van het aanbod nieuwbouw.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.