Nooit lege schappen bij voedselbank Leerdam door speciaal inzamelsysteem: 'Ideale oplossing'

LEERDAM - Lege schappen en weinig aanvoer van nieuwe producten. Dat is iets waar veel Nederlandse voedselbanken mee kampen, maar niet de voedselbank in Leerdam. Het gaat goed en dat is bijzonder in tijden van de coronacrisis waarin steeds meer mensen voor hulp aankloppen.
Op dit moment krijgen 75 gezinnen per week een voedselpakket, mede omdat zestig straatcoördinatoren in hun eigen straat voedsel inzamelen en vervolgens doneren. Ze doen dat niet sporadisch maar het is vaste maandelijkse routine waarop de voedselbank kan rekenen.
De voedselbank in Leerdam kampt niet met tekorten

Straatactie

"Een jaar of zes geleden heb ik de straatactie bedacht. Ik fietste naar huis en bedacht er moet iets gebeuren. Eerst in mijn eigen straat en al heel snel heb ik andere mensen in Leerdam gevraagd om mee te doen. Dat levert een heleboel op", aldus Saskia de Gier, de bedenkster van het inzamelsysteem.
Medewerkster Martine van de voedselbank is er maar wat blij mee: "De voedselbank in Leerdam had echt een heel groot probleem een jaar of zes geleden. Dat de schappen leeg waren en nu zijn ze nooit meer leeg. Ze grijpen nooit mis, het is echt een ideale oplossing. Ook voor heel veel voedselbanken in Nederland denk ik."

Bijzondere manier van inzamelen

Eén van die mensen die producten inzamelt voor de voedselbank is Marjan Boer. Ze vindt het leuk om te helpen en het doet haar goed dat ze haar steentje kan bijdragen.
Vrijwilligster Marjan bij haar inzamelkrat.
Vrijwilligster Marjan bij haar inzamelkrat. © RTV Utrecht / Richard Grootbod
Ze probeert het proces van doneren ook een beetje te sturen door briefjes uit te delen als er ergens echt behoefte aan is. "Ja het werkt echt super en wordt allemaal geleverd. Soms moet ik twee keer rijden naar de voedselbank maar dat is geen probleem. Ik ga wel."
Ook initiatiefneemster Saskia zamelt na al die jaren nog steeds producten in en ze is er inmiddels aardig handig in geworden. "Ik heb de bak altijd voor het huis staan. Dus de mensen kunnen de hele maand bij mij inleveren. En ik stuur ook iedere maand een mailtje dat mensen weer spullen kunnen inleveren. De mensen zijn heel enthousiast in de straat dus elke maand heb ik wel iets van drie tassen vol met boodschappen die ik kan inleveren."

Gezond eten

De kracht van de straatactie zit in het feit dat er een continue aanvoer is van lang houdbare producten. Daarnaast komt er ook aanvoer van AH en Jumbo. Er wordt geprobeerd om altijd een gezond pakket samen te stellen, maar dat lukt niet altijd.
"Het zijn ook producten die van landelijke ketens komen en dat zijn heel vaak, zoals wij dat ook wel noemen, pretpakket-artikelen zoals chips en cola. Dat is toch wel een beetje jammer", aldus Martine, medewerkster van de voedselbank.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.