RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Studeren in coronatijd: Toon geeft les vanuit huis


UTRECHT - Het onderwijs wordt door corona vooral online gegeven en dat is schakelen voor docenten. Zij kunnen niet meer terugvallen op hun gebruikelijke lesmethode en moeten op zoek naar andere manieren om hun studenten te bereiken. Zo ook journalistiek docent Toon Brouwers, die de afgelopen maanden zijn studenten vanuit huis lesgaf. "Ik mis het contact met mijn studenten."
Het onderwijs is door corona sterk veranderd. Deze week brengen wij in de serie 'Studeren in coronatijd' de verhalen van vijf verschillende studenten of docenten. Vandaag vertelt journalistiekdocent Toon Brouwers hoe het voor hem is om online les te geven.
Toon's woonkamer is de afgelopen maanden zijn klaslokaal geworden. Hij heeft er een laptop met een extra beeldscherm staan om de studenten les te geven. Maar, het kost Toon wel moeite om een grote groep studenten digitaal bij de les te houden, vertelt hij. Bij een hoorcollege kruipen zijn leerlingen weg achter hun webcam. Toon: "Studenten zetten hun camera uit en verdwijnen in hun pyjama onder de dekens. Ik mis dan het contact met hen."

Online lesgeven heeft niet alleen maar nadelen. Toon vindt het prettig om de begeleiding van studenten een-op-een tijdens coaching, mentor- en stagegesprekken online te doen. "Je kunt makkelijk een kwartiertje tussendoor met een student praten. Leerlingen hoeven dan niet helemaal naar school te komen en ik hoef ze niet ergens op school te zoeken."

Studeren in coronatijd: Toon geeft les vanuit huis


Jezelf motiveren
Voor studenten zijn de online lessen ook wennen. Eerstejaarsstudent Elisa van der Vlist (19) had zich heel wat anders voorgesteld bij haar studie toen ze zich inschreef. Ze keek erg uit naar de lessen, maar in plaats van in de collegebanken met andere studenten, volgt ze bijna alle lessen noodgedwongen vanuit haar slaapkamer. En dat is toch anders. "Je moet jezelf motiveren om uit bed te komen en achter je bureau te gaan zitten", vertelt zij. "Het is puur naar een scherm kijken en de les volgen. Ik kijk niet uit naar een online les."

Elisa mist vooral het contact met haar studiegenoten. "Ik zit in mijn eentje in een kamer. Je kan niet tussendoor even een grapje maken of kletsen met je klasgenoten", vertelt zij. "Ik ken de andere klassen van de eerstejaars niet. Wij hebben elkaar nog nooit ontmoet of gezien op school. Dat vind ik jammer."

Even spieken
Het onderwijs is een stuk minder persoonlijk. Maar de studenten van Toon hoeven niet bang te zijn om anoniem te worden. Toon is er fel op om de namen van zijn studenten te leren en online lesgeven helpt daar ook een beetje bij. "Ik kan even spieken, omdat de naam onder elke leerling in beeld staat. Het helpt mij om alle namen beter te onthouden."

Gelukkig gaan er inmiddels weer aan aantal lessen op school door. De klassen zijn wel kleiner. Normaal gesproken zaten zij met dertig studenten in de les, nu maar met z'n tienen. Toon geeft met hulp van een student-assistent aan drie klassen tegelijkertijd les. Dat betekent dat hij met mondkapje op tussen drie lokalen aan het rennen is. Toon: "Soms vertel ik drie keer hetzelfde verhaal. Maar ik werk nog steeds niet in een sardientjesfabriek waarbij ik om de seconde hetzelfde werk doe."

Ideaal is het niet, maar Toon is allang blij dat hij op school les mag geven. "Ik kan mijn studenten weer zien, dus ik neem het voor lief."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -