RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM eist taakstraf voor jonge Utrechter die als martelaar in Syrië wilde sterven

1/2
UTRECHT - Een 25-jarige Utrechter die van plan zou zijn geweest om zich in SyriŽ aan te sluiten bij islamitische terreurgroepen hoeft niet naar de gevangenis, als het aan het Openbaar Ministerie ligt. De officier van justitie eiste voor Hassan van der V. vandaag 200 uur werkstraf. Als stok achter de deur eist zij daarbij een voorwaardelijke celstraf van een half jaar, met een proeftijd van twee jaar.

Hassan werd in juni 2017 aangehouden, nadat hij was geÔdentificeerd als degene die onder de schuilnamen Abu Nazir en Inti Ov op internet zocht naar propagandamateriaal en onthoofdingsfilmpjes van IS en Jabhat al Nusra. Ook vroeg hij via Facebook en berichtendienst Telegram om hulp om via Turkije naar SyriŽ te kunnen reizen. Hij zou als martelaar willen sterven en zocht ook contact met Nederlanders die daar al vochten.


Afscheid
Volgens het OM was Hassan al een eind op weg was met voorbereidingen om uit te reizen naar de provincie Idlib in SyriŽ. Hij zou zich hebben willen aansluiten bij de opvolger van Jabhat al Nusra, een aan al-Qaida gelieerde terroristische organisatie. Hassan zou contact hebben gehad met een Nederlander die daar vocht, volgens het OM was dat waarschijnlijk de bekeerling Victor D. alias Zakariya al-Hollandi. Deze man uit Salland is daarvoor inmiddels veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.

Uit appjes op zijn telefoon maakt het OM op dat Hassan al afscheid aan het nemen was van mensen in zijn omgeving. Een onbekende met de schuilnaam Abu Abdellilah zou wel met hem mee willen gaan en ene Haji Bakr adviseerde hem op zoek te gaan naar broeders die al in SyriŽ vechten en naar iemand die voor hem garant kan staan.


Hassan zou in een chat hebben gezegd dat zijn broer hem wil stoppen, maar dat hij klaar was voor de jihad. Hij zou als een martelaar willen sterven en zoveel mogelijk ongelovigen met zich mee willen nemen. Hij traint, bidt, leest veel in de koran en gaat naar de moskee om goed voorbereid te zijn, zegt hij.

Het is een jongen die van het leven verloren heeft. Op zijn 16e al in een gesloten jeugdinrichting zat."
Advocaat over verdachte Hassan

Grootspraak
Advocaat Bouchikhi kent zijn cliŽnt al jaren en zegt dat het allemaal grootspraak was. Hassan heeft zijn alias Abu Nazir uit de tv-serie Homeland. Hij zou nooit in de koran lezen en had geen paspoort om naar SyriŽ te kunnen reizen, zegt de advocaat. Van der V. is een veelpleger die al op 16-jarige leeftijd terechtkwam in een gesloten jeugdinrichting. Als zogenoemde Top X-jongere krijgt hij speciale aandacht van gemeente, politie, justitie en hulpverleners. Hij heeft sinds kort eigen woonruimte en werkt nu goed mee met hulpverlening. Dat zou door een celstraf of zware taakstraf allemaal worden doorkruist. De advocaat vroeg daarom om vrijspraak.

"Hassan van der V. was zich aan het voorbereiden"


"Juist dit soort jongens, die wat wankelmoedig in de samenleving staan, zijn een dankbare prooi voor anderen met kwade bedoelingen", vond de officier van justitie. "In principe komt verdachte voor deze feiten in aanmerking voor onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Maar dan zou hij worden opgegeven en rest een toekomst in de misdaad", stelde zij. Ook was zij het met de verdediging eens dat het veel te lang heeft geduurd voor deze zaak werd afgehandeld. Daarom hoeft Hassan wat haar betreft nu niet de cel in.


Inbraak
De Utrechter stond naast het vermeende jihadisme ook terecht voor een inbraak die hij begin dit jaar pleegde. Daarvoor eiste het OM een taakstraf van 40 uur. Voor een voorwaardelijke celstraf die hij nog heeft staan zou hij nu een extra taakstraf van 34 uur moeten uitvoeren.

Hassan was vandaag zelf niet in de rechtszaal aanwezig. Volgens de reclassering lijkt hij bijna niet meer te reageren op correcties en straf, maar de reclassering denkt dat er misschien nog wel iets van te maken is met eigen woonruimte, begeleiding en schuldhulpverlening. Of de rechtbank het daarmee eens is wordt duidelijk bij de uitspraak op 5 november.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -