Corona vandaag: recordaantal besmettingen en St. Antonius schiet zorgbonus zelf voor

PROVINCIE UTRECHT - De regio Utrecht kruipt gestaag richting de 900 coronabesmettingen per dag. Vandaag werd het recordaantal besmettingen al voor de tweede keer deze week verbroken. Het laatste coronanieuws uit onze regio leest u dagelijks in de rubriek: Corona vandaag.

Hoogste aantal besmettingen in provincie

In de provincie Utrecht zijn tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 887 positieve tests geregistreerd. Dat meldt het RIVM. Het gaat om het hoogste aantal besmettingen binnen een dag tot nu toe.
Dat record stond hiervoor op afgelopen maandag, toen er 872 positieve coronatests waren. In Amersfoort werden 102 personen positief op het coronavirus getest. Het is voor het eerst dat in die stad het besmettingsaantal hoger is dan 100 personen. Montfoort en Woudenberg noteerden het minste aantal besmettingen met elk 7 personen.
In totaal overleden 4 personen binnen de provincie de afgelopen dag aan de gevolgen van het coronavirus. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.
Zo ziet het aantal besmettingen er bij jou in de gemeente uit:

Ook dagrecord in heel Nederland

In Nederland zijn de afgelopen 24 uur 9283 besmettingen geregistreerd. Ook dat is een record. Het is voor het eerst dat er meer dan 9000 mensen binnen 24 uur tijd positief worden getest.
De afgelopen zeven dagen zijn meer dan 58.000 bevestigde besmettingen gemeld. De zeven dagen ervoor waren het er ruim 48.000 en nog een week eerder steeg het aantal met bijna 32.000. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 46. Ook hier geldt dat de informatie soms met vertraging wordt doorgegeven. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend waren 59 sterfgevallen gemeld.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 60 toegenomen tot 2003. Van deze patiënten liggen er 463 op de intensive care-afdelingen, dertien meer dan woensdag. Inmiddels is al meer dan de helft van alle patiënten die in Nederland op de intensive care liggen daar wegens covid-19. Op verpleegafdelingen vormen coronapatiënten 13 procent van het totale aantal patiënten: 1540 van de 11.915.

St. Antoniusziekenhuis schiet zorgbonus zelf voor

Het St. Antoniusziekenhuis schiet de zorgbonus van 1000 euro netto die door de overheid aan zorgmedewerkers is beloofd, zelf voor. Het ziekenhuis met vestigingen in Leidsche Rijn, Nieuwegein en Woerden wacht niet tot het ministerie van Volksgezondheid (VWS) hun aanvragen heeft goedgekeurd.
Het ziekenhuis sluit daarbij aan bij meerdere zorginstellingen die niet met het uitkeren van de bonus willen wachten. Beroepsorganisatie NU'91 is kritisch over de gang van zaken, maar blij dat werkgevers vast overgaan tot betaling. "Het is een mooi gebaar, maar natuurlijk te zot voor woorden dat we hier al maanden mee bezig zijn en de zorg nog steeds niets van de bonus heeft gezien of weet wie er recht op heeft", zegt een woordvoerder.
Het ministerie heeft een lijst opgesteld van groepen zorgmedewerkers die in aanmerking komen. Een van de voorwaarden voor de bonus is dat iemand niet meer dan twee keer modaal verdient. De bonus werd eind juni beloofd. Zorginstellingen hebben nog tot 29 oktober om de aanvraag te doen.

Meander Medisch Centrum verwacht meer afschalen van zorg

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort kondigde gisteren al aan dat het als laatste ziekenhuis in de regio de zorg moest gaan afschalen om ruimte te maken voor coronapatiënten. En het ziekenhuis laat vandaag weten dat het denkt dat het niet gaat blijven bij die sluiting van 20 procent van de operatiekamers.
Meander denkt dat meer afschalen zorg nodig zal zijn
Naar mate er meer coronapatiënten bij komen, en dat is wel de verwachting, zal er meer zorg moeten worden afgeschaald, aldus Astrid Posthouwer van het Meander Medisch Centrum: "Ik denk dat het nodig gaat zijn. Ik denk dat we hier nog niet klaar zijn."

Vragen over corona? Stel ze aan de experts!

Waarom wordt de reguliere zorg in veel ziekenhuizen nu afgeschaald? Hoe staat het met de zoektocht naar een vaccin? En zijn er strengere maatregelen nodig om het coronavirus te beteugelen?
Morgen is arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten te gast in onze wekelijkse special UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord. Heb jij een vraag voor hem? Laat het ons weten via corona@rtvutrecht.nl of whatsapp 06 1614 1218. De uitzending is vrijdag om 17.35 uur op RTV Utrecht te zien en ook te bekijken via onze Facebookpagina en YouTube.

Utrecht vangt daklozen met een coronabesmetting op

Vanaf morgen kunnen daklozen die besmet zijn met het coronavirus uitzieken in de noodopvang aan de Koploperstraat in Utrecht. Het gaat om 24-uurs zorg die wordt aangeboden door de gemeente Utrecht, het Leger des Heils en het Rode Kruis. Daklozen die gebruikmaken van de locatie moet binnen blijven.
Op hetzelfde adres zit ook een testlocatie van de GGD. Deze staat los van de noodopvang en heeft een eigen ingang. De gemeente hoopt met de maatregel de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Amersfoort wil ondernemers helpen

Burgemeester Lucas Bolsius en wethouder Fatma Koser Kaya laten in een boodschap aan ondernemers weten graag mee te willen denken over een oplossing voor hun problemen. "Veel ondernemers en instellingen worden zwaar getroffen en maken zich grote zorgen over hun personeel en voortbestaan. Wij hebben daar niet altijd invloed op, maar waar mogelijk bieden we graag ondersteuning", schrijven zij.
De bestuurders tippen onder meer de Kamer van Koophandel. "De Kamer van Koophandel heeft een corona-adviesteam dat op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar is via telefoonnummer 0800 2117", adviseren zij. Ondernemers met vragen kunnen ook bij de gemeente zelf terecht. "Ook kunt u de gemeente bellen via telefoonnummer 14033. We hebben misschien niet op alle vragen een antwoord, maar denken uiteraard graag met u mee."

Coronacrisis krijgt geen vat op Utrechtse woningmarkt

Ondanks de coronacrisis was het in de zomermaanden bijzonder druk op de woningmarkt in de regio Utrecht. Dat staat in de vandaag verschenen kwartaalrapportage van Molenbeek Makelaars, een van de grotere vastgoedspelers in onze regio.
Na de eerste golf was de verwachting dat de pandemie zou zorgen voor lagere huizenprijzen en minder verkopen. Tot op heden is het tegenovergestelde waar in Midden-Nederland. In de zomer wisselden ruim 65.000 woningen van eigenaar, het hoogste aantal verkopen in een kwartaal sinds eind 2017.

GroenLinks wil coronatestbus

Als het aan GroenLinks ligt gaat er een coronatestbus door de provincie rijden. De partij maakt zich zorgen over inwoners die geen auto hebben en niet in de buurt van een teststraat wonen.
"Dat moet anders", zegt Karin Boelhouwer, fractievoorzitter van GroenLinks in Provinciale Staten van Utrecht. De partij heeft de Veiligheidsregio Utrecht gevraagd of er niet een speciale coronatestbus naar de kleinere plaatsen in de provincie kan rijden.

Soest zet verkeersregelaars bij natuurgebieden in

Soest zet verkeersregelaars in om de drukte op de parkeerplaatsen bij natuurgebieden in goede banen te leiden. Volgens de gemeente is er volop ruimte in de natuur, maar kan het bij de parkeerplekken erg druk zijn.
De verkeersregelaars wijzen bezoekers door naar andere parkeerplaatsen als het te vol wordt. "Trek je eropuit, hou dan de geldende richtlijnen in acht. Hou afstand van elkaar en ga weg als het druk is", laat de gemeente weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.