RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Marten laat zich opleiden tot coronatester: 'Kan zo iets teruggeven aan de maatschappij'


UTRECHT - Nu er steeds meer getest wordt op corona is er ook meer personeel nodig om die tests uit te voeren. Om dat werk goed te kunnen doen, leidt de GGD mensen op. Marten Kerkhofs is een van die cursisten. Hij heeft net zijn studie biologie afgerond en is op zoek naar een baan. "In de tussentijd kan ik me mooi nuttig maken in de teststraat. Ik heb het idee dat ik zo de maatschappij iets terug kan geven."

Marten laat zich opleiden tot coronatester


Ongeveer tien cursisten zitten vandaag bij elkaar in de opleidingsruimte. Iedereen draagt een mondkapje en het zijn er maar tien om zo de anderhalve meter afstand te kunnen respecteren. Minutieus wordt het hele proces doorlopen met de cursisten.

Les 1 is hygiŽne: zo ongeveer om de tien seconde wast Marten zijn handen. Niet gek natuurlijk want hij komt straks dagelijks in contact met het virus. "Dat is wel door mijn hoofd geschoten ja. Maar daarom is het zo belangrijk dat er op die hygiŽne gehamerd wordt. Er is ons verzekerd dat er nog niemand in een teststraat is besmet met het virus."

 De cursisten oefenen op elkaar De cursisten oefenen op elkaar | Foto: RTV Utrecht

De training wordt gegeven door Rosalie Hoek: "Het is heel belangrijk om de mensen een uitgebreide training te geven zodat we wat dingen kunnen benadrukken: eigen veiligheid, contact maken met de mensen en de test zo afnemen dat hij bruikbaar is."

Dat er nieuwe mensen worden ingewerkt is geen overbodige luxe. Aan het begin van de crisis werden in Utrecht zo'n 30 mensen per dag getest. Dat aantal is nu opgelopen naar 5300. Vandaag wordt een gevarieerd gezelschap getraind. Zo zitten er ook een oud-chirurg, operazanger en journalist bij Marten in de groep.

 De GGD leidt mensen op tot coronatester De GGD leidt mensen op tot coronatester | Foto: RTV Utrecht

Een klein traantje
Eerst wordt er geoefend met testen op een pop. Daarna mogen de cursisten elkaar onder handen nemen. Marten doorstaat de proef met verve. Hij neemt Gulian onder handen. Een klein traantje kan hij niet onderdrukken maar dat schijnt normaal te zijn. "Hij deed het goed hoor!" En dat onderschrijft ook Rosalie: "Hij heeft een goede techniek, stelt de mensen goed op hun gemak. Hij is klaar voor de inwerkdag in de teststraat."

Tot slot wordt er ook op Marten zelf een oefentest afgenomen. "Een aparte sensatie", zo omschrijft hij het zelf. Nu is hij dus klaar om zelf aan de slag te gaan.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -