Landelijke ophokplicht voor pluimvee na vondst van zwanen met vogelgriep in Kockengen

© Capri23auto, Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Boeren met kippen, eenden, kalkoenen of ander pluimvee moeten ervoor zorgen dat hun dieren vanaf middernacht vannacht binnen zijn en blijven. Dat heeft het ministerie van Landbouw besloten nadat in Kockengen twee zwanen zijn gevonden met vogelgriep.
De knobbelzwanen met de ziekte maakten deel uit van een groep van zes die onlangs dood in Kockengen lag. Na onderzoek bleken twee dieren de vogelgriep te hebben. Ook een dode smient die in de buurt lag, wordt nu onderzocht. De ziekte kan door trekvogels uit het buitenland worden meegenomen naar Europa waar het pluimveebedrijven kan treffen. Het virus in de zwanen in Kockengen komt waarschijnlijk uit Rusland.
Het risico op een besmetting van een pluimveebedrijf is hoog, denken experts, en vaccineren voor de vogelgriep kan op dit moment niet. Daarom besloot minister Schouten van Landbouw om de vrije uitloop van dieren in heel Nederland te beperken. Er geldt geen ophokplicht voor hobbyvogels. Mensen met zieke dieren kunnen dit melden bij hun dierenarts. Iedereen die een dode vogel vindt, wordt aangespoord om dit te melden.

Ziek

De vogelgriep kan overslaan op mensen, maar dit gebeurt niet heel vaak. Toch zijn er in het verleden wel mensen ziek van geworden, en is er zelfs een dierenarts aan overleden. De kenmerken van de ziekte zijn een milde griep.

150.000 kippen geruimd

De vogelgriep kan vooral economisch veel schade veroorzaken en daarom wordt er af en toe een ophokplicht afgekondigd als de kans op besmetting aanwezig is. Dat gebeurde ook al in februari van dit jaar.
Pluimveehouder Piet Wiltenburg in Hekendorp kan meepraten over de ellende van een vogelgriepbesmetting. Het overkwam hem vijf jaar geleden. Toen moesten er 150.000 van zijn kippen worden geruimd.
Nu heeft Wiltenburg samen met zijn zoon zo'n 100.000 kippen en die houdt hij scherp in de gaten. "Het is constant van: als het maar niet bij de kippen binnenslaat. Want dan wordt het bedrijf geruimd en dat kost klauwen met geld. Bij een gemiddeld bedrijf, en wij zijn niet eens zo groot als een gemiddeld bedrijf, zijn de kosten geraamd op één miljoen euro. Om maar een indruk te geven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.