OMT-lid Marc Bonten: 'Ook volgend jaar zomer zijn we nog niet van de coronamaatregelen af'

PROVINCIE UTRECHT - Ook in de zomer van volgend jaar zijn we zeer waarschijnlijk nog niet van de coronamaatregelen af. Dat zei Marc Bonten, arts-microbioloog bij het UMC Utrecht en lid van het Outbreak Management Team (OMT), in het speciale programma 'UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord' van RTV Utrecht. Daarin ging Bonten in op vragen van kijkers.
"Ik reken daar zelf nog niet op", antwoordt Bonten op de vraag of de volgende zomer alles weer normaal is zodra er een vaccin op de markt is. "Het beste scenario is dat we nu positieve resulaten krijgen uit die studies", doelt Bonten op de ontwikkeling van vaccins.
Marc Bonten van het OMT gaat er niet vanuit dat we in de zomer van 2021 van de coronamaatregelen af zijn.

'Echt wel het najaar'

"Maar voordat we in Nederland miljoenen mensen kunnen gaan vaccineren, want dat hebben we nodig om alles weer normaal te maken, dan hebben we echt nog wel even te gaan." Hij voorziet onder meer dat het daarna nog enige tijd duurt voordat je zoveel mensen hebt ingeënt. "Het beste scenario waar ik rekening mee houd, zou echt wel het najaar zijn. Alles wat eerder komt, is ongelofelijk goed."
De veiligheid van de vaccins staat niet onder druk, stelt het OMT-lid. "De criteria waarop een vaccin wordt toegelaten, zijn hetzelfde als bij een vaccin waar jaren over wordt gedaan. Het wordt alleen in een kortere periode gedaan omdat de studies veel groter van opzet zijn. We horen hopelijk binnenkort hoe het met de effectiviteit van de vaccins staat."
Hij denkt zelf niet dat het in bepaalde beroepen verplicht wordt om je te laten vaccineren, bijvoorbeeld in de zorg. "Het is een vrijwillig besluit", zegt hij. "Daar heb je zelf het beschikkingsrecht over. Ik hoop wel dat veel mensen in de zorg het doen, want je wil geen patiënten besmetten.

Te vroeg voor lockdown

Bonten is het verder met premier Mark Rutte eens dat het nu nog te vroeg is om tot een algehele lockdown over te gaan. "Een lockdown is het allerlaatste middel dat je inzet." Hij noemt het een heftige maatregel met enorme consequenties.
Marc Bonten: "Een lockdown is het allerlaatste middel dat je inzet."
Bovendien is het ook geen wondermiddel. "Het is een misverstand dat je dan binnen drie weken van het probleem af bent", zegt Bonten. Hij wijst erop dat het virus na de lockdown dan weer om zich heen kan grijpen waardoor je terug bij af bent.

Moeten er maatregelen bij?

Toch sluit ook Bonten strengere maatregelen niet uit. "De laatste maatregelen zijn negen dagen geleden ingezet en het duurt veertien dagen om te kijken of ze werken. Afhankelijk daarvan moet worden besloten: moeten er maatregelen bij?"
Er zijn dan verschillende opties, stelt Bonten. Als de besmettingen fors blijven oplopen, is het volgens hem dan ook niet uit te sluiten dat er een strengere lockdown komt dan dat er tijdens de eerste golf is geweest.
De arts-microbioloog ging ook in op het feit dat er nu vooral weer landelijke maatregelen zijn genomen, in plaats van regionale. Afgelopen zomer was het vooral de bedoeling dat er zoveel mogelijk maatwerk per regio zou worden geleverd. Maar dat bleek in de praktijk slecht te werken toen de besmettingen opliepen, zag Bonten.
"Het leek erop dat de regionale en de landelijke overheid naar elkaar gingen kijken: wie ging wat doen? Uiteindelijk gingen we weer landelijke maatregelen treffen. Maar er is niets op tegen om dat regionaal te doen."

Mondkapjes

Bonten liet zich ook uit over het dragen van mondkapjes. "Mijn favoriete onderwerp", liet hij met een glimlach weten. Daar is binnen het OMT flink over gediscussieerd. Daarbij ging het vooral over de vraag wat de toegevoegde waarde van een mondkapje is als er 1,5 meter afstand wordt gehouden.
Over het onderwerp mondkapjes is binnen het OMT flink gediscussieerd.
"We denken dat de toegevoegde waarde dan erg klein is", stelt Bonten. Toch ziet hij wel voordelen in het dragen van mondkapjes, want het dragen daarvan kan ook een signaal afgeven. "Hopelijk is het effect dat mensen beseffen: er is iets gaande, ik moet afstand houden."

UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord

UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord is iedere vrijdag te zien op RTV Utrecht om 17.35 uur en wordt vanaf 17.30 uur live uitgezonden op onze facebookpagina en op ons YouTube-kanaal. In elke uitzending beantwoorden deskundigen de vragen van onze kijkers. Bekijk hieronder de uitzending met Marc Bonten terug.
UNieuws Extra: Corona vraag en antwoord met Marc Bonten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.