'Vroege ontdekking vogelgriep is zorgelijke ontwikkeling'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Dat de vogelgriep dit jaar al half oktober is vastgesteld in ons land, is een zorgelijke ontwikkeling. Dat zegt Nancy Beerens, hoofd nationaal referentielaboratorium voor vogelgriep. In voorgaande jaren werd de besmettelijke ziekte vaak pas in november ontdekt.
Het ministerie van Landbouw besloot gisteren tot een ophokplicht voor alle kippen, eenden, kalkoenen en ander pluimvee nadat in Kockengen twee zwanen werden gevonden. Na onderzoek bleken ze de vogelgriep te hebben. De ophokplicht geldt overigens niet voor hobbyvogels.
Beerens: "Het is eigenlijk heel vroeg in het jaar en we zien het virus nu al. De vogeltrek is in volle gang, maar er komen nog een miljoen vogels deze kant op. Die kunnen allemaal virussen met zich meebrengen. Als we nu al weten dat het virus er is, is dat wel heel zorgelijk", aldus Beerens.
Een goede verklaring voor de vroege ontdekking heeft Beerens niet. "De vogeltrek verloopt normaal en is niet eerder of later dan andere jaren."

Groter besmettingsgevaar

Dat de ziekte dus nu al is vastgesteld, betekent dat er ook een groter besmettingsgevaar is voor andere vogels. "Er komen dus nog meer vogels deze kant op die virussen met zich mee kunnen brengen en als de vogels dan dicht bij elkaar gaan zitten in plassen en weilanden, kunnen ze elkaar weer besmetten en krijg je virusvermenigvuldiging."
De gevolgen voor de kippenhouders in de regio kunnen groot zijn:
Verslaggever Annemarie de Wit over de vogelgriep die deze week in de regio opdook.
De kans dat mensen het virus oplopen, is volgens Beerens klein. "Als je kijkt naar voorgaande jaren, kun je ervan uitgaan dat het niet besmettelijk is voor mensen. Maar je moet altijd een slag om de arm houden. We gaan nog genetisch onderzoek doen en vergelijkingen maken met andere virussen en uiteindelijk kun je er dan wat meer over zeggen."
De ophokplicht geldt dus niet voor hobbyvogels, toch nemen vogeleigenaren het zekere voor het onzekere. Vogelvereniging de Rietgors in Kockengen laat weten dat alle leden dit weekend wordt geadviseerd om hun vogels naar binnen te halen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.