Corona vandaag: voor het eerst meer dan 900 besmettingen en Soest doet oproep aan inwoners

PROVINCIE UTRECHT - De regio Utrecht is de grens van 900 coronabesmettingen per dag gepasseerd. Daardoor werd het recordaantal besmettingen al voor de derde keer deze week verbroken. Het laatste coronanieuws uit onze regio lees je dagelijks in de rubriek: Corona vandaag.

Opnieuw dagrecord in provincie Utrecht

Voor het eerst is het aantal nieuwe coronagevallen in een etmaal in de provincie Utrecht boven de 900 uitgekomen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 928 nieuwe besmettingen geconstateerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De afgelopen week waren er gemiddeld 801 geconstateerde besmettingen per dag. In dezelfde periode een maand geleden waren dat er slechts 168 per dag. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat er sindsdien ook steeds meer testcapaciteit is bijgekomen.
Als grootste stad in de provincie blijft Utrecht koploper met 290 besmettingen. In Renswoude werden de afgelopen dag slechts 2 inwoners positief op het coronavirus getest. In de provincie werden daarnaast 12 personen in het ziekenhuis opgenomen en overleden 3 personen aan de gevolgen van het virus. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.
Zo ziet het aantal besmettingen er bij jou in de gemeente uit:

Meer dan 10.000 positieve tests in Nederland

In heel Nederland werden 10.007 positieve tests geregistreerd. Het is voor het eerst dat er meer dan 10.000 besmettingen op een dag zijn. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 60.000 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 270.000 mensen in Nederland positief getest. Als het huidige tempo aanhoudt, wordt over een paar dagen de 300.000e coronabesmetting vastgesteld.
Het aantal sterfgevallen steeg met 47. Ook hier wordt de informatie soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend waren 46 sterfgevallen gemeld.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gestegen tot 2073. Dat is zeventig meer dan op donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De intensivecareafdelingen hebben afgelopen etmaal 43 coronapatiënten opgenomen. Daarnaast hebben 34 mensen de ic verlaten, en daardoor steeg het totaal aantal coronapatiënten daar met 9 naar 472.

Soest roept inwoners op om coronamaatregelen na te leven

De gemeente Soest heeft een videoboodschap gemaakt waarin wordt opgeroepen om de coronamaatregelen na te leven. De video begint met burgemeester Rob Metz die waarschuwt voor de zware gevolgen die het coronavirus kan hebben. Daarna komen inwoners van de gemeente aan het woord die zelf met corona te maken hebben gehad.

Woonzorgcentrum in Driebergen opent tweede cohortafdeling

In woonzorgcentrum Sparrenheide in Driebergen is een tweede cohortafdeling ingericht nadat steeds meer bewoners positief bleken bij coronatest. Op de cohortafdelingen worden bewoners verpleegd door een speciaal samengesteld zorgteam van verzorgenden en verpleegkundigen. Dit team wordt ondersteund door specialisten ouderengeneeskunde en andere behandelaren. De afdelingen zijn gescheiden van de rest van het woonzorgcentrum.
De eerste cohortafdeling bevindt zich op de eerste etage van het woonzorgcentrum. Sinds deze week is bij het balkon een hoogwerker geïnstalleerd, zodat naasten toch een bezoek kunnen brengen. De tweede cohortafdeling bevindt zich op de begane grond, zodat contactmomenten kunnen worden georganiseerd via het raam.

Verruimde terrassen verlengd

Utrechtse horecaondernemers mogen - zodra de landelijke maatregelen het toelaten - tot 1 april 2021 gebruikmaken van tijdelijk verruimde terrassen. Die maatregel werd eerder dit jaar al ingevoerd zodat horecaondernemers de 1,5 meter afstand op terrassen beter kunnen waarborgen, maar nu wordt de maatregel dus verlengd.
Wel worden de regels wat aangescherpt. Zo moeten terrassen die niet direct aansluiten op het bestaande terras eerder dicht. Ook moet eventuele terrasverwarming op een zo duurzaam mogelijke manier gebeuren.
Overigens blijkt uit een enquête dat 90 procent van de Utrechters het goed of zelfs heel goed vindt dat er extra terrasruimte is voor de horeca. 83 procent vindt het ook een goed idee dat de vergunning voor verruimde terrassen wordt verlengd.

Horecastudenten missen praktijkervaring

De horeca zit vanwege de verscherpte coronamaatregelen weer op slot en dat merken ook de vele horecastudenten in de regio. Jonna de Ruiter studeert voor leidinggevende bediening aan het ROC Midden Nederland in Utrecht. Doordat de horeca stil ligt kan zij zich niet in de praktijk ontwikkelen.
Jonna de Ruiter: "Normaliter leer ik door dingen te doen op mijn werk"

Drukte in natuurgebieden

Baarn gaat aankomend weekend proberen om mensen naar andere plekken te leiden als parkeerplaatsen bij natuurgebieden vol zijn. Dat vertelde burgemeester Mark Röell vanochtend op Radio M Utrecht. "Vorig weekend was het gewoon te druk. Niet zozeer in de natuur, maar wel op parkeerplaatsen en dat is onwenselijk.
"Op het moment dat het vol is, sluiten we de boel af en zullen mensen naar andere gebieden moeten of naar huis. Kom dan gewoon met de fiets en geniet op die manier van de natuur, maar eigenlijk is de oproep: blijf zoveel mogelijk thuis."

Wachttijden coronatests sterk gedaald

De wachttijden voor het laten afnemen van een coronatest zijn sinds 5 oktober sterk gedaald. Wie op dit moment telefonisch of online een afspraak voor een test maakt, moet gemiddeld 56 uur wachten op de uitslag. Op 4 oktober was dat nog 90 uur. Dat meldt de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland vrijdag.
De testcapaciteit is vanaf 5 oktober opgeschaald, onder meer door de inschakeling van buitenlandse labs. Waar er op 4 oktober nog 30.000 tests per dag konden worden afgenomen, loopt dat aantal nu op richting de 50.000, aldus een woordvoerder van de GHOR. "Het aanbod van tests is nu groter dan de vraag", zegt de woordvoerder.

Ook hotels mogen 's avonds geen alcohol meer schenken

Hotels mogen vanaf 20.00 uur geen alcohol meer schenken in hun bars en restaurants. Ook mag de drank dan niet meer worden geleverd via roomservice. Deze aanscherping van de coronamaatregelen gaat meteen vrijdagavond in, meldt een woordvoerder vrijdag namens het kabinet. Het kabinet trekt daarmee één lijn met het verbod op de verkoop van alcoholische dranken in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spreekt van symboolpolitiek. "Dit gebeurt naar aanleiding van feestende jongeren die op hotelkamers alcohol hebben gedronken. Maar dat was een incident. Het is ongekend om alle 2500 hotels in Nederland daarvoor te straffen", zegt directeur Dirk Beljaarts.

Humor tijdens de coronacrisis

De coronacrisis is natuurlijk een serieuze zaak, zeker nu we in een tweede golf zitten. Toch is het goed om er over te lachen, blijkt uit onderzoek van Madelijn Strick, zij is hoofddocent psychologie aan de Universiteit Utrecht. Zij schreef eerder dit jaar het boek 'Humor is één van de vier pijlers onder het universum', waarin ook een hoofdstuk gewijd is aan corona. Strick vertelde er vanochtend over op Radio M Utrecht.
"Toen de lockdown begon in maart, ontplofte het internet direct van de coronagrappen. Het verbaasde mij niet, want we weten al heel lang dat humor een copingmechanisme is, dus een manier om met stress om te gaan. Vervolgens heb ik een heel grote groep mensen in Nederland, Groot-Brittannië en Amerika gevraagd hoe ze zich voelden bij de coronacrisis. Daarna heb ik ze een aantal grappen laten zien over corona en daarna heb ik ze nog een keer gevraagd hoe zij zich voelden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.