Pandajong in november te zien voor publiek: 'Fan Xing is er bijna klaar voor'

© RTV Utrecht
RHENEN - Het pandajong uit Ouwehands Dierenpark in Rhenen, Fan Xing, is in november te zien voor het publiek. Het jong is dan groot genoeg om het kraamhol te verlaten. Dat maakt het dierenpark vandaag bekend.
De precieze datum is nog niet bekend. "Maar het zal ergens in de november zijn", zegt Robin de Lange, directeur van Ouwehands Dierenpark. "De ontwikkeling van het jong gaat goed. Maar hij of zij, we weten niet nog wat het is, moet er klaar voor zijn."

Klein pandaatje bij geboorte

Voordat het jong het zogenaamde kraamhol mag verlaten, moet het groot genoeg zijn. "Het is belangrijk dat het jong goed kan lopen", legt De Lange uit. "Het was een heel klein pandaatje toen die geboren werd, dat zijn alle panda's. Een girafje bijvoorbeeld, die staat binnen een uur op z'n poten en zie je snel weglopen. Dat heeft alles met de natuurlijke omgeving te maken, een giraf moet snel kunnen lopen en rennen, anders wordt ie opgegeten."

Goed lopen en klimmen

Bij een panda zit dat anders, aldus De Lange. "Het moet na de geboorte lang bij de moeder blijven om zich te ontwikkelen. Het is belangrijk is dat ie eerst in volume groeit. Dat is goed gegaan, inmiddels is het een wollig pandaatje geworden. Hij of zij kan zich nu goed verplaatsen. En moet ook goed kunnen klimmen."
Het jong is zes maanden oud en ligt qua ontwikkeling helemaal op schema, vertelt de directeur van het dierenpark. "We hebben overlegd met andere dierentuinen, en zien een normaal verloop bij Fan Xing."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.