Milieufederatie roept op om licht uit te laten tijdens Nacht van de Nacht: 'Doe een diner bij kaarslicht'

© Milieucentrum Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - "Mag het licht uit?", zong zanger Huub van der Lubbe van De Dijk al eens. Maar waar Van der Lubbe daar romantische bijbedoelingen mee had, is het licht uitdoen bittere ernst voor stichting Natuur en Milieufederatie Utrecht. "Veel mensen en dieren ondervinden problemen van lichthinder."
Meer dan 70 procent van de bedrijven laat 's nachts onnodig het licht branden, stelt Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) op basis van eigen onderzoek. Daarvoor maakten vrijwilligers 1.327 foto's van bedrijven in de nacht. "Dan moet je denken aan een brillenwinkel, die de hele nacht door verlicht is. Alsof mensen 's nachts door de etalage gaan kijken wat voor brilmontuur daar hangt", zegt Mattheus Bleijenberg van de NMU.
Veiligheid, is het argument van deze bedrijven. Maar volgens Bleijenberg is dat niet steekhoudend. "Dat is schijnveiligheid: inbrekers hebben dat licht juist nodig. Je kunt dan beter werken met sensoren die aanspringen bij beweging. Inbrekers houden niet van dat schrikeffect."
Matthijs Bleijenberg vertelt op Radio M Utrecht over lichtvervuiling.

Gezondheidsproblemen

Niet alleen wordt door het aanlaten van de lichten onnodig stroom verbruikt, maar mensen en dieren zouden er ook gezondheidsproblemen van ondervinden. "Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel nachtdiensten werken, en dus 's nachts vaak in het licht zitten, minder melatonine aanmaken. Dat kan zorgen voor ernstige slaapproblemen. Ook de natuur heeft er veel last van. Zo loopt de populatie van de nachtvlinder erg terug, omdat deze diersoort het donker nodig heeft om te paren."
In het kader van 'de Nacht van de Nacht', die morgen wordt georganiseerd, kunnen mensen zulke lichthinder melden via www.maghetlichtuit.nl. Vanwege corona is het programma, waarin onder anderen Vincent Bijlo spreekt, volledig online. Mensen die mee willen doen, kunnen beginnen met een avond en nacht hun lichten uit te laten. "Doe eens een romantisch diner bij kaarslicht", aldus Bleijenberg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.