OM eist hogere straf tegen vrouw die in slaap viel en verkeersongeluk veroorzaakte in Amerongen

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
AMERONGEN - Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, moet de vrouw die twee jaar geleden in Amerongen een verkeersongeval veroorzaakte nadat zij achter het stuur in slaap viel, een werkstraf van 120 uur krijgen. De 80 uur werkstraf die de rechtbank de vrouw eerder oplegde is volgens het OM niet voldoende. Door het ongeval te classificeren als misdrijf, moeten andere verkeersdeelnemers zich bewust worden van het belang van opletten in het verkeer.
De rechtbank sprak de Barneveldse vorig jaar vrij van een misdrijf. De rechter beschouwde het ongeval als overtreding, en legde een werkstraf van 80 uur op. De 50-jarige vrouw had namelijk "gevaarlijk weggedrag" vertoond, toen zij op 11 oktober 2018 over de Bergweg in Amerongen in slaap viel, oordeelde de rechter.
Ze botste daardoor frontaal op een jonge vrouw, die daardoor ernstig letsel opliep. "Voor een jonge vrouw is het contrast tussen het leven voor en na het ongeval erg groot en bijzonder schrijnend", vindt de advocaat-generaal. "Zoals zij het zelf verwoordde, stond zij eerst actief in het leven. Door het opgelopen letsel is zij gedegradeerd tot toeschouwer aan de zijlijn."

Slecht geslapen

De advocaat-generaal is het niet eens met het oordeel van de rechtbank, waarin de rechter stelt dat in slaap vallen achter het stuur niet zodanig kan worden aangerekend dat er sprake is van onoplettend en onachtzaam rijgedrag.
De vrouw viel in slaap omdat ze de nacht ervoor slecht geslapen had, iets wat haar volgens het OM aan te rekenen valt. "Er is hier geen sprake van het plotseling onwel worden of het verlies van het bewustzijn als gevolg van een ziekte. Het tijdens het rijden door vermoeidheid in slaap vallen komt geheel voor rekening van de verdachte en werkt niet verontschuldigend."

Waarschuwing voor andere verkeersdeelnemers

Daarom eiste de advocaat-generaal vandaag een hogere werkstraf, van 120 uur. "Daarmee wordt in de richting van andere verkeersdeelnemers een waarschuwing gegeven dat verkeersdeelname voortdurend oplettendheid vereist. Een ongeluk schuilt immers in een klein hoekje. En ook uit kleine hoekjes komende ongelukken kunnen al snel leiden tot dood en ernstige letsels, met veel ellende voor de betrokkenen."
Het gerechtshof in Arnhem doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.