RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Foodtrucks komen naar jouw straat op Nationale Foodtruckdag


PROVINCIE UTRECHT - De foodtruck heeft de laatste jaren een stevige opmars gemaakt. Op de streekmarkt, kermis of festival staan de laatste jaren steeds vaker karren met culinaire lekkernijen: wijnbarren, streekbierkarren en wagens met exotische gerechten of een ambachtelijke pannenkoek. Maar door de coronapandemie zijn tientallen festivals dit jaar niet doorgegaan en dus hebben foodtruck-koks nog maar weinig pannetjes op het vuur. Tijd voor een Nationale Foodtruckdag, dacht ondernemer Jeroen Janssen.

Jeroen Janssen kwam dit voorjaar op het idee van de zogenoemde buurtkeukens. Dit deed hij nadat hij een noodkreet las van een Hilversumse foodtruckonderneemster die opeens zonder opdrachten zat. "Het was tijdens die eerste lockdown", vertelt Janssen. "Ik heb haar toen naar de buurt gehaald en in ťťn avond verkocht ze meer dan 100 pizza's." Janssen zegt dat het voor de buurt ook fijn was omdat mensen elkaar toch zagen en op afstand even contact konden hebben.

Janssen is het idee daarna verder gaan uitwerken en doopte vandaag, zaterdag 24 oktober, om tot Nationale Foodtruckdag. De afgelopen maanden heeft hij een website gemaakt waar een foodtruck te reserveren is voor de buurt. "Wij willen mensen ervan overtuigen om het hele jaar door foodtrucks naar hun buurt te halen om er zo voor te zorgen dat die ondernemers opdrachten krijgen. Ik vind ze namelijk een verrijking voor de maatschappij."

FOODTRUCKS
Dat de foodtruck een groeimarkt was, zag Anh McCrae zo'n 5 jaar geleden al. Met haar Vietnamese foodtruck staat ze sindsdien op het Utrecht Science Park, een toplocatie met een grote toeloop van studenten. Uitbreiding volgt snel. Niet veel later rijdt er ook dagelijks een mobiele keuken naar kantoorpanden in de stad Utrecht.

Anh McCrae: "De impact van corona was heel extreem, we zijn bijna zes maanden dicht geweest. Iedereen werkte thuis en colleges werden niet meer gegeven. Ik vond het ook heel erg voor de mensen die we in dienst hadden. Ik zei eerlijk tegen hen dat ik niet wist wanneer we weer werk zouden hebben." Via het initiatief buurtkeukens hebben ze weer uitzicht op omzet. "We hebben al in Bunnik gestaan, dat was een enorm succes. Dat konden we 1 ŗ 2 keer in de week doen."

De ervaring van Anh is herkenbaar voor foodtruckondernemer Sharda Hach, ze staat vandaag in een Amersfoortse nieuwbouwwijk. Haar stal is een typische festivaltruck: een vrolijk aangeklede caravan. Ze staat voor puur authentieke Texaanse-Mexicaanse gerechten. Haar volle festivalagenda voor dit jaar kon ze wegbergen. Sharda: "Dat was best wel heftig want al mijn vaste lasten zoals hypotheek en de stallingskosten liepen door. Ik zag alles wegvallen. Door de week verzorgde ik lunches bij bedrijven en in het weekend was ik druk met festivals. Beide inkomstenbronnen vielen weg."

EVENEMENT
Sinds dit voorjaar zijn via buurtkeukens 150 wagens zo'n 650 keer in een woonwijk geweest. Boetes zijn niet uitgedeeld, al is het wel eens voorgekomen dat een BOA moest ingrijpen. Door te werken met afhaaltijden hoopt de organisatie van buurtkeukens de foodtruckondernemers te ondersteunen met hun bedrijfsformule.

Jeroen Janssen benadrukt dat ondernemers er zelf ook scherp op zijn dat het niet te druk wordt rond de voedseltrucks. Er mogen namelijk niet meer dan vier mensen bij elkaar staan. "Het is in hun eigenbelang dat het niet escaleert, dus ook als er opstopping dreigt, sturen ze mensen weg."

Ondanks dat de prognoses voor de horeca niet bijster postief zijn, is Janssen optimistisch over de manier waarop foodtruckers nu te werk gaan. Hij denkt en hoopt dat het een blijvertje is. "Je ziet dat het in veel buurten is ontdekt, het zou na de coronatijd zelfs als een soort straatfeest door kunnen gaan."

Vooral voor foodtrucks in de regio's Midden-Nederland en Amersterdam biedt het initiatief uitkomst: in die delen van Nederland is er de meeste animo. En een opsteker voor Anh en Sharda: Vietnamese en Mexicaanse gerechten zijn het meest in trek.

In de Foodtruck van Sharda


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -