Talkshow Wielaert gaat aan: Colin Benders deelt 4000 gratis platen uit

Paul Feld en Jeroen Wielaert
Paul Feld en Jeroen Wielaert © RTV Utrecht
UTRECHT - Floaty Things. Dat is één van de nummers op een speciale vinyl-uitgave die Colin Benders alias Kyteman de komende week gratis gaat uitdelen in 4000 exemplaren. Het is een product van ouderwetse experimenteerlust op zijn modular synthesizer, maar ook van veerkracht en doorzettingsvermogen in de neerdrukkende tijd van corona. Benders vertelde er enthousiast over in de vrijdagse talkshowsessie van Jeroen Wielaert in de bibliotheek.
Een spaghetti van draden aan kasten vol knoppen: zie de meester aan het werk op Youtube. Het zijn beelden van de nieuwe richtingen die de techno-hiphop-muzikant aan het inslaan is. Er stonden voor hem veel optredens geboekt, maar die werden door corona geannuleerd. Colin Benders wist snel een reden om op te staan: hij begon te streamen op Discord, normaal een platform voor gamers. Hij begon thuis, maar heeft zijn streams verplaatst naar de nok van TivoliVredenburg. In een ruimte bij CloudNine ontstaat de magie van de sessies waarmee Benders inmiddels een wereldwijde aanhang heeft gecreëerd.

Vijftig platen

Muziek is de kern, maar er ontstaan ook hele uitwisselingen over huisdieren. Het draagt bij aan de gemeenschapszin in de duistere tijden van corona. Zo vinden ze elkaar in de Modular Lockdown. De sferische luisterplaat is er mede het resultaat van. Het kost Benders veel eigen geld, maar hij beschouwt het ook als een gebaar: iets terug geven voor de inspiratie die de community hem blijft geven. Volgens zijn soundengeneer Pieter Vonk is er inmiddels materiaal voor nog vijftig platen.
Het is muziek voor aangename uren, ook voor andere mensen dan de streaminggemeenschap. Juist nu corona voor veel beperkingen zorgt en mensen aan huis gebonden zijn. Het helpt voor de stilling van mentale honger.
Dat laatste is een van de onderdelen van het theaterstuk Honger van de Amsterdamse groep Dood Paard, een project van onder andere Kuno Bakker en Manja Topper. Het gaat over de systematiek achter het bestaan van honger in een wereld vol rijkdom. Het was bedoeld als een reizende voorstelling in een kas, neergezet in een wijk met armoedeproblematiek.

Honger

In Utrecht zou het worden opgevoerd tijdens het Spring-festival, in de wijk Overvecht. Ook dit werd geannuleerd. Vormgever en productieleider Marcel Kranendonk heeft op de tweede verdieping van de Utrechtse bibliotheek een grote kubus neergezet met een hele reeks foto's, genomen in plekken als supermarkten en snackbars. Steeds komt daarop het woord Honger terug in neonletters. In de bieb vertelde Kranendonk dat ze nog steeds een laagdrempelige voorstelling willen brengen, juist niet boven de hoofden van de bewoners van zo'n probleemwijk.

Honderd verhalen

Het is naar het hart van de Utrechtse theatermaker Paul Feld, ook deelnemer aan de talkshow in de Bieb. De gemeenschap van Colin Benders, maar ook de benadering van Dood Paard, doen hem denken aan de middeleeuwse Decamerone van de Italiaanse dichter Giovanni Boccaccio - een verzameling van honderd verhalen die mannen en vrouwen die uit Florence gevlucht waren voor de pest elkaar in hun isolement vertelden.
Paul Feld raakte geëmotioneerd bij het vertellen over hoe graag mensen hun verhalen kwijt willen, ook over honger en armoede. Ze worden verzameld in de Verhalenbank en zijn te vinden op De Ronde van Sint Maarten.nl. Het is een groeiende reeks interviews over arm en rijk, opgenomen in Utrechtse wijken, bij de mensen thuis.

'Deel je licht, deel je verhaal'

Feld heeft ook aan een alternatief moeten werken voor de Parade van Sint Maarten, de traditionele optocht van de stadsheilige met zelf gemaakte lichtende constructies. Door corona was het al beperkt tot het Berlijnplein, nu werd ook dat afgeblazen. Toch moet er iets gebeuren onder het motto 'deel je licht, deel je verhaal'. De komende weken kunnen Utrechters speciale lampion-pakketten ophalen om voor hun ramen te hangen. Feld vergelijkt het met de publieksdemonstratie voor de zorg aan het begin van de coronacrisis. Nu moet de mensen van de stad licht geven aan elkaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.