Horeca-ondernemers lopen 'pelgrimstocht' naar Binnenhof om de moed erin te houden

Erik-Jan Ginjaar (l) en Alain Schepers (r)
Erik-Jan Ginjaar (l) en Alain Schepers (r) © Alain Schepers
PROVINCIE UTRECHT - Een pelgrimstocht noemen ze het: vanaf de Achterhoek, dwars door Utrecht, naar Den Haag. Onder de naam 'Horeca in beweging' trekken Bert van Zijtveld en Alain Schepers door het land om horeca-ondernemers 'op te laden met postieve energie', zoals het ze noemen. In Utrecht worden ze met open armen, maar op gepaste afstand, ontvangen.
"Het is zo belangrijk dat we een positieve boodschap blijven verkondigen", zegt Erik-Jan Ginjaar, de CEO van Postillion Hotels. De hotelier ontvangt Van Zijtveld en Schepers in het lege Postillion Hotel in Bunnik. "Dit is een fantastische actie. Het gaat over wat wél kan", steekt Ginjaar van wal. "Het gaat over wat deze branche zo mooi maakt, waar gastvrijheid voor staat. We hadden vandaag wel vijf uur kunnen huilen, maar dat hebben we niet gedaan." Ginjaar vertelt bevlogen over de actie, hij vindt het belangrijk dat deze boodschap verkondigd wordt. "We hebben vandaag bevlogen en gepassioneerd gepraat over wat mogelijk is en hoe wij elkaar kunnen helpen."
Hou eens op met zeuren en neem het heft in eigen handen.
Erik-Jan Ginjaar
Hoe is dat dan, in een tijd dat alles zo'n beetje gesloten is. "Hou eens op met zeuren en neem het heft in eigen handen. Ga ervoor!" Ginjaar noemt een voorbeeld uit zijn woonplaats Vianen. "Daar is vorig jaar een kleine ondernemer begonnen met een restaurant. Ze krijgt geen steun van de overheid, omdat ze nog geen jaar open is, en heeft onder andere mij gevraagd om te helpen bij het opstarten van afhaalmaaltijden. En dat is gelukt. Ze haalt haar vaste omzet niet, maar kan in elk geval de vaste lasten dekken." Dat is één van de vele voorbeelden, vertelt Ginjaar.

Positieve aandacht voor de horeca

Met deze actie, genaamd 'Horeca in Beweging', willen Achterhoekers Van Zijtveld en Schepers dus positieve aandacht vragen voor de horeca. Ze praten met allerlei mensen uit het werkveld. Hun doel? Woensdag in Den Haag een zak met spreekwoordelijke boodschappen, cadeautjes zoals ze het zelf noemen, overhandigen aan minister-president Rutte. "Als positieve bron van inspiratie voor de beleidsmakers", legt Schepers uit.

Alle zeven hotels gesloten

Vandaag waren Schepers en Van Zijtveld te gast in Bunnik, bij één van de Postillionhotels van Erik-Jan Ginjaar. Postillion besloot vorige week na de persconferentie zélf om alle zeven hotels te sluiten, terwijl ze eigenlijk open mochten blijven. "Die beslissing is tweeledig. Wij verdienen ons geld met zakelijke ontmoetingen, en dat moeten we nu juist niet doen." Daarnaast kost open blijven nog meer geld dan sluiten, vertelt Ginjaar.
Mensen denken dat ik nu vier weken vrij heb, maar dat is absoluut niet zo.
Erik-Jan Ginjaar
Ginjaar hoeft niet lang na te denken over zijn boodschap voor Rutte: faciliteer een lang herstel voor de horeca. "Ondernemers zijn juni volgend jaar niet terug op het oude niveau. Laten we ons niet blindstaren op het moment dat corona weer de wereld uit is, want dan begint het pas."
Ondanks dat de vestigingen gesloten zijn, heeft Ginjaar het ontzettend druk. "Mensen denken dat ik nu vier weken vrij heb, maar dat is absoluut niet zo. Elke dag ben je aan het kijken welke rekeningen eraan komen, je praat met je personeel. Mensen zijn betrokken, maar ook enorm bezorgd."

'Dit geeft rust'

Wanneer Ginjaar weer open kan, weet hij niet. "Als de restaurants en cafés weer open gaan, verwacht ik dat wij ook weer open gaan. Maar dat kan nog wel even duren." Hij voorziet geen onoverkomelijke problemen op korte termijn. "Wij kunnen dit scenario tot het eind van het jaar volhouden. Dat geeft in elk geval wat rust."
Ginjaar heeft zijn boodschap, zijn cadeau, overgebracht aan Van Zijtveld en Schepers. Die laatste twee gaan door richting Den Haag. Of de Achterhoekers Rutte daadwerkelijk zullen ontmoeten durft Ginjaar niet te voorspellen. "Ik weet het niet, maar ik hoop het natuurlijk wel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.