Corona Vandaag: veiligheidsregio's nog niet voor strengere maatregelen, 851 regiobesmettingen

PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht zijn 851 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er een minder dan gisteren, toen waren het er 1065. Dat en het overige coronanieuws lees je dagelijks in de rubriek Corona vandaag.
Het afgelopen etmaal kwamen er in onze provincie 851 nieuwe coronabesmettingen bij. Dat zijn er 214 minder dan een dag eerder, toen waren het er 1065. Het RIVM meldt daarnaast drie nieuwe ziekenhuisopnames (zondag 13) en twee sterfgevallen (zondag 0) in onze provincie: in Nieuwegein en Oudewater.
De meeste nieuwe coronagevallen kwamen uit de gemeente Utrecht: 255 in totaal. Dat waren er een dag eerder nog 338. In Amersfoort kwamen er 93 nieuwe coronabesmettingen bij, een dag eerder waren dat er 120. Benieuwd naar de cijfers in jouw gemeente? Bekijk hieronder het kaartje.
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 10.353 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Op zondag had het RIVM 10.208 positieve tests gemeld. Het waren er aanvankelijk 10.211, maar dat is bijgesteld. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 26. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend waren 27 sterfgevallen gemeld.
Mogelijk geven de cijfers in vergelijking met een dag eerder niet een accuraat beeld omdat het RIVM zaterdag een computerstoring had. Daardoor vielen de cijfers op zaterdag lager uit. Dat is in de cijfers van zondag gecorrigeerd. Onbekend is hoeveel van de zondag gerapporteerde besmettingen eigenlijk bij zaterdag horen.

Veiligheidsregio's reageren op feesten en vraag om strengere regels

De veiligheidsregio's hebben een waarschuwing voor organisatoren en bezoekers van illegale feesten: vanaf nu wordt er 'zo streng mogelijk' gehandhaafd. Dat zei minister van Justitie Ferd Grapperhaus na een overleg op het provinciehuis in Utrecht vanavond.
Grapperhaus en de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's in Nederland spraken onder meer over een illegaal feest dit weekend tussen Baarn en Hilversum waar honderden mensen op afkwamen. Dat is écht niet de bedoeling, aldus de minister die aankondigde organisatoren en feestgangers streng te zullen aanpakken.
Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, gaf wel toe dat er naar zijn mening niet zo veel grote, illegale feesten zijn. "Ze zijn op de vingers van een hand te tellen. In de zomer waren er veel vaker problemen met grote groepen op stranden en langs de rivieren." En het aanpakken van de bezoekers van grote feesten is ingewikkeld, aldus Grapperhaus. Menigten zijn niet te controleren en groepen vasthouden om bonnen uit te schrijven, is moeilijk vanwege de anderhalve-meter-regel.
Er werd ook over ander onderwerpen gepraat. Zo werd benadrukt dat handhavers vooral gaan controleren op groepsgrootte, het bezit van alcohol na 20.00 uur en de anderhalve meter. Nieuwe regels invoeren, willen de burgemeesters, waaronder Peter den Oudsten van Utrecht, op dit moment nog niet. Maar de komende dagen worden spannend, waarschuwen ze. Als het aantal coronabesmettingen stijgt, worden de regels strenger.

Diakonessenhuis sluit vier operatiekamers

In het Diakonessenhuis wordt de reguliere zorg verder afgeschaald. In het Utrechtse ziekenhuis waren al twee operatiekamers gesloten, nu volgen er nog vier. Op beide locaties in Utrecht en Zeist zijn 10 operatiekamers, daar blijven er dus vier van over, laat een woordvoerder aan RTV Utrecht weten.
Op dit moment liggen momenteel 41 patiënten met corona in het ziekenhuis, van wie zes op de intensive care. Vorige week waren dat er achttien, van wie vier op de IC. Het ziekenhuis gaat kijken welke operaties moeten worden afgebeld. Dat gaat dan vooral op orthopedisch vlak en bijvoorbeeld plastische chirurgie. Als het niet uitgesteld kan worden, gaan operaties natuurlijk gewoon door.
Gaat jouw operatie niet door vanwege het afschalen van de zorg? RTV Utrecht is benieuwd naar jouw verhaal. Neem contact met ons op via e-mail of op WhatsApp!

Weer vaker online les op middelbare scholen

Een groeiend aantal middelbare scholen in de regio gaat voor de helft online les geven. Door de coronabesmettingen kiezen inmiddels zeker vier scholen in het voortgezet onderwijs er weer voor om een deel van de leerlingen thuis les te geven. Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven nam het besluit gisteren nog.
De Werkplaats geeft de helft van de lessen online aan leerlingen ('werkers') die thuisblijven. De maatregel is vorige week in de herfstvakantie besproken met de GGD en is een reactie op het aantal besmette scholieren en medewerkers. Volgens rector Jeroen Croes steeg het dagelijks aantal meldingen voor de vakantie flink. De afgelopen dagen is het gelukkig sterk afgenomen, laat hij in een bericht aan alle betrokkenen weten, maar de kans om op school besmet te raken moet omlaag.

Burgemeestersoverleg in Utrecht

De meeste burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's willen de coronacijfers de komende dagen nog even afwachten voor er strengere maatregelen moeten worden doorgevoerd. Dat zeiden ze aan het begin van het Veiligheidsberaad op vanavond in Utrecht.
Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag ging met gemengde gevoelens de vergadering in. De zorg in zijn regio Haaglanden kampt met een capaciteitsprobleem. Zijn collega René Verhulst van Gelderland-Midden, burgemeester van Ede, noemt de situatie op dit moment ernstig, maar zag het aantal besmettingen in zijn regio vandaag stabiliseren.
In regio Zuid-Holland-Zuid is het "alle hens aan dek", zegt burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht. Het Albert Schweitzer ziekenhuis in zijn stad heeft voor de komende 24 uur een opnamestop afgekondigd voor nieuwe coronapatiënten. Hij wil nog aankijken of dat snel wordt opgelost voor er nieuwe maatregelen ingevoerd worden.
De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's bespreken vanavond in Utrecht de actualiteiten rond corona. Op de agenda van dit Veiligheidsberaad staan het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames en de maatregelen om het coronavirus te beteugelen. De burgemeesters komen samen in Utrecht.

Opleiding tot gebarentolk telt meer studenten

Over persconferenties gesproken: aan de opleiding tot gebarentolk op de Hogeschool Utrecht zijn dit jaar 112 studenten begonnen. Dat zijn er 33 meer dan vorig jaar, schrijft de NOS. Een woordvoerder van de onderwijsinstelling spreekt over het 'Irma-effect', doelend op de populariteit van gebarentolk Irma tijdens persconferenties.
Irma Sluis is sinds het begin van de coronacrisis een van de vaste gebarentolken bij de persmomenten van het kabinet en kreeg zo in korte tijd landelijke bekendheid.

Oproep: 'Poliklinische zorg niet verder afschalen'

De Nederlandse Internisten Vereniging in Utrecht waarschuwt vandaag dat ziekenhuizen de poliklinische zorg niet verder moeten afschalen, ondanks het groeiend aantal coronapatiënten. Volgens de koepelorganisatie leidt dit namelijk tot een slechtere behandeling van patiënten met chronische ziekten zoals diabetes, hart- en nierfalen tot meer complicaties. Daardoor komen er nog meer mensen op de spoedeisende hulp.
De NIV wijst erop dat tijdens de eerste golf van coronabesmettingen veel patiënten wegbleven uit het ziekenhuis, waardoor ziektebeelden gemist of te laat ontdekt werden. "Er bestaat een reële kans dat we niet alle patiënten met onder meer kanker, stollingsstoornissen, immuunstoornissen en nierfalen op tijd zien, waardoor wij te laat de behandeling in kunnen zetten. Dit kan leiden tot blijvende orgaanschade die we hadden kunnen voorkomen, of in het ergste geval onnodig overlijden", aldus de internistenvereniging.

16 besmettingen in zorgcentrum Bunnik

Zorgcentrum Bunnichem in Bunnik houdt de deuren dicht omdat zestien bewoners zijn besmet met het coronavirus. "Dit is de eerste grote uitbraak, tijdens de eerste golf hadden we nauwelijks besmettingen. Het is vreselijk dat het gebeurd is en deze omvang heeft ons ook verrast", aldus regiomanager Michiel Moes van zorgorganisatie QuaRijn.
Op dit moment is er wel bezoek mogelijk maar onder strenge voorwaarden zoals de regels binnen de branche dat voorschrijven.

Commerciële snelteststraat in Bunnik

Het Postillion Hotel in Bunnik heeft sinds deze week een eigen corona- snelteststraat. Wie zich wil laten testen, kan er 24 uur per dag terecht en ontvangt binnen twintig minuten een uitslag. Het gaat om een zogenoemde antigeentest.
De teststraat is volgens de initiatiefnemers in het leven geroepen omdat de reguliere teststraten de grote drukte momenteel niet aankunnen. Het gaat om een commercieel initiatief, dus wie zich wil laten testen moet in de buidel testen: één test kost 119 euro.
Volgens de hotelketen komen er binnenkort nóg meer vestigingen, in onder meer Amersfoort, Amsterdam en Deventer.

Bezoekers Café Weerdzicht in rouw

In Utrecht wordt gerouwd om het overlijden van kroegbaas Hans Wierkx van Café Weerdzicht aan de Oudegracht. De Utrechter overleed vorige week in het ziekenhuis aan de gevolgen van het coronavirus. Hij werkte sinds zijn 16e in het Utrechtse café.
"Hans stond bekend als een fijne collega, een echte vriend, een lieve echtgenoot en het boegbeeld van Café Weerdzicht", zo is te lezen in een bericht op Facebook. "Hij heeft zich altijd met veel energie, de juiste passie en vol trots gewerkt aan zijn Weerdzicht. Café Weerdzicht was zijn tweede thuis en iedereen was er welkom. Namens het team van Weerdzicht willen we Ingrid en de hele familie veel sterkte wensen in deze periode. We gaan een legende missen in het horecaleven van Utrecht."
Inmiddels ligt er een bloemenzee voor de ingang van het Utrechtse café. Morgen is er een laatste eerbetoon aan Wierkx: dat gebeurt met een erehaag op de Nieuwe Kade.
Bloemen bij Café Weerdzicht, waar Hans Wierkx sinds zijn 16e werkte.
Bloemen bij Café Weerdzicht, waar Hans Wierkx sinds zijn 16e werkte. © Ger de Gram

Heroes Comic Con afgelast

De jubileumeditie van het Heroes Dutch Comic Con die gepland stond op 21 en 22 november in Jaarbeurs Utrecht, wordt verplaatst naar volgend jaar 19 en 20 juni. Omdat het jubileumfeest dit jaar al meerdere keren verzet moest worden, is nu besloten het evenement een lange tijd vooruit te schuiven.
"Iedere verplaatsing gaat gepaard met teleurstelling", aldus de organisatie. "Om een nieuwe teleurstelling te voorkomen, hebben we gekozen voor een datum die wat verder in de toekomst ligt."

Corona-kunstwerk in Rhenen

In Rhenen komt een bijzonder kunstwerk: rond kerst hangt in de binnenstad een lange, grote slinger met duizenden antwoorden op de vraag: 'Wat heb jij geleerd in 2020?' Het kunstwerk is een initiatief van kunstenaar Mascha Bossuyt. "Met dit initiatief wil ik bereiken dat we ons in deze bijzondere tijd meer verbonden voelen. Al is het maar symbolisch."
Inwoners kunnen vanaf volgende week een kaartje invullen en antwoord geven op de vraag wat zij hebben geleerd dit jaar. Iedereen wordt opgeroepen om mee te doen aan de actie.

Burgemeester Potters (De Bilt) over corona

Burgemeester Sjoerd Potters van gemeente De Bilt kijkt met tevredenheid terug op afgelopen weekend. Veel mensen gingen er op uit om te wandelen, maar de mensen hielden zich over het algemeen goed aan de regels, vertelde hij vanochtend op Radio M Utrecht.
Potters ziet in zijn gemeente voorzichtig positieve signalen voor wat betreft het aantal coronabesmettingen. "Je ziet de laatste weken een stabilisatie, dus die exponentiële groei van het begin zie je afvlakken. We zitten nu op gemiddeld 25 nieuwe besmettingen per dag. Dat is nog altijd veel te veel, maar ik zie geen verdubbeling in de cijfers. Dus voorzichtig ben ik een beetje positief", aldus Potters. Wel ziet hij dat de druk op ziekenhuizen nog veel te hoog is.
Luister hier naar het hele interview met burgemeester Potters

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.