Motorclub Caloh Wagoh tegen rechtbank: 'Krijg lekker de tering'

MIJDRECHT/WOERDEN - De civiele procedure van het Openbaar Ministerie om motorclub Caloh Wagoh Main Triad door de rechter te laten verbieden, is vanochtend chaotisch van start gegaan. "Krijg lekker de tering", was de enige reactie van de club op de aankondiging van de zaak. Namens een aantal leden vroeg de Utrechtse advocaat Boumanjal om de zaak aan te houden, omdat hij geen tijd had gehad zich voor te bereiden en Caloh Wagoh-voorman Delano R. geen persoonlijke oproep had ontvangen om zijn club in de rechtbank te komen verdedigen .
Boumanjal vertegenwoordigt naar eigen zeggen niet de club Caloh Wagoh, maar een aantal individuele leden. Die zouden binnen de motorclub een ondergeschikte rol spelen en daarom niet gerechtigd zijn om namens Caloh Wagoh officieel verdediging te voeren. Zij hebben geen beslissingsbevoegdheid, volgens hun advocaat. Als belanghebbenden willen ze wel hun mening kunnen geven over het dreigende verbod van hun club.

Liquidatie-onderzoek Eris

Caloh Wagoh-president Delano 'Keylow' R. zit al geruime tijd vast in verband met het grote liquidatie-onderzoek Eris. Als moordmakelaar zou hij een lange reeks liquidaties hebben laten uitvoeren, een groot aantal daarvan in opdracht van Ridouan T.. Ook andere 'bestuursleden' van de club, zoals Greg 'Godfather' R., zitten in verband met dit onderzoek vast.
De officieren van justitie wilden de zitting door laten gaan. Zij stelden dat de aankondiging van de procedure naar de advocaat van Regie R., de broer van Delano, is gestuurd. Deze advocaat Hoogendam vertegenwoordigt nu Delano R. en had dus zijn cliënt op de hoogte kunnen stellen. Ook hebben de media ruimschoots aandacht besteed aan de vorig jaar al aangekondigde procedure.
Waarom deze procedure?

Het verzoek om Caloh Wagoh te verbieden is onderdeel van het landelijk en allesomvattend optreden tegen zogenoemde outlaw motorcycle gangs, zegt het OM. Daarin zijn met succes procedures gevoerd die hebben geleid tot een verbod van de motorclubs Bandidos, Satudarah, Hells Angels, No Surrender en 'brotherhood' Catervarius. Volgens het OM zijn de activiteiten van criminele motorclubs ontwrichtend voor de samenleving en leveren ze een gevaar op voor het maatschappelijk leven.

Als een vereniging onherroepelijk verboden is, mogen de leden hun clubkleding niet meer in het openbaar dragen. De club kan ook geen overeenkomsten meer sluiten, huurcontracten aangaan. Ook bestaan zij bestuursrechterlijk niet meer, waardoor ze niet bijvoorbeeld geen drank- of horecavergunning meer mogen hebben.

Verder is de aankondiging van de hoorzitting gepubliceerd in de Staatscourant en heeft de rechtbank een kennisgeving gestuurd naar de gevangenissen waar Delano R. en Greg R. vastzitten. De rechtbank kreeg ook een antwoord op de kennisgeving die naar het mailadres op de website van Caloh Wagoh was verstuurd. "Krijg lekker de tering", was volgens de rechtbank het antwoord op de mail. Dat wordt gezien als ontvangstbevestiging.

Zaak aangehouden

De rechters beslisten uiteindelijk dat de zaak voldoende was aangekondigd om de zitting voort te zetten. Maar zij besloten uiteindelijk toch om de zaak aan te houden, omdat de verdediging geen tijd had gekregen om zich voor te bereiden. Advocaat Boumanjal doet terecht een beroep op de rechtbank om het volledige dossier te ontvangen en voldoende voorbereidingstijd te krijgen om een verweer op te bouwen.
De volgende zitting in de civiele procedure tegen Caloh Wagoh is op 14 december. Dan zal het OM de beschuldigingen tegen de motorclub op een rij zetten, daarvoor hebben zij een betoog van 35 pagina's voorbereid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.