RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Platteland gaat de politiek in: 'Een tegengeluid voor Den Haag'


MONTFOORT/AMERSFOORT - Het platteland naar de Tweede Kamer brengen: dat is het doel van de nieuwe Boer Burger Beweging. Drie provinciebewoners uit Oudewater, Amersfoort en Montfoort gaan daarbij helpen. Elly van Wijk (6), Robert Veldhuis (7) en Robin van Lint (12) staan op de kieslijst van de kersverse politieke partij.

 Robert Veldhuis en Elly van Wijk staan op de kieslijst van de Boer Burger Beweging. Robert Veldhuis en Elly van Wijk staan op de kieslijst van de Boer Burger Beweging. | Foto: RTV Utrecht / Peter Knieriem

"Kijk nu eens hoe fantastisch en weids dit Hollandse polderlandschap is. Dit moet toch behouden blijven?" Elly Van Wijk laat haar 'achtertuin' zien. Ze woont met haar man op een boerderij in Snelrewaard. Het behoud van het platteland gaat haar aan het hart. En daarbij is de boer belangrijk. "Als je de boer uit het platteland haalt, dan haal je het hart uit het platteland. En dat willen we absoluut níet."

Agrarische industrie
De Boer Burger Beweging (BBB) is er dus voor de boeren, die door strenge regels het werk bijna onmogelijk gemaakt wordt, vindt de partij. Maar ze zijn er ook voor de burgers. "Er zijn 600.000 mensen, burgers dus, die in de agrarische industrie werken", vertelt Robert Veldhuis. "Op het moment dat die industrie geraakt wordt door bijvoorbeeld de halvering van de veestapel, dan heeft dat direct effect op de economie van Nederland, maar ook op de lokale economie. Dan heeft dat effect op de bakker, slager en school in het dorp."

3 provinciegenoten op kieslijst Boer Burger Beweging


De BBB zegt daarom op te komen voor de inwoners van het buitengebied, want hun leefomgeving wordt steeds meer bedreigd. Door windmolens, zonnepanelen of distributiecentra die het landschap verpesten. Van Wijk: "Wij willen dat de polder behouden blijft voor landbouw."

En er moet meer aandacht komen voor de leefbaarheid van de kleine kernen. "We moeten zorgen dat scholen daar blijven, dat verzorgingstehuizen en scholen blijven bestaan. Ze zijn essentieel voor de vitaleit van het platteland."

Ambitie
De nieuwe partij denkt met de politiek voor de plattelandbewoner een grote kiezersschare aan te kunnen spreken. Veldhuis: "Minimaal zeven zetels." Aan ambitie geen gebrek dus, maar voegt de nieuwe partij wel iets toe tussen al die reeds bestaande fracties? "Bij de gevestigde partijen wordt het platteland als wisselgeld gebruikt, bij BBB is het een speerpunt."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -