Studenten lenen én verdienen steeds meer, maar inkomsten staan onder druk

© Stocksnap, Pixabay
UTRECHT - Studenten leenden in 2019 steeds meer geld om hun studie te bekostigen en zijn ook meer gaan verdienen met werk naast hun studie. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Zeven op de tien voltijdstudenten in het hoger onderwijs had vorig jaar een studielening. Gemiddeld ontvingen ze 700 euro per maand.
Vooral jonge studenten lenen flink. Van de voltijdstudenten die geboren zijn in 1998 en 1999 leent één op de drie. Dat lijkt het resultaat van de invoering van het leenstelsel in 2015. Van de (oud)-studenten die geboren zijn in 1992 of 1993, en die dus voor de invoering van het leenstelsel studeerden, leende één op de vijf.

Problematisch

Volgens Dahran Coban, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in Utrecht is de stijging problematisch. Studenten kunnen volgens haar veel te makkelijk aan geld komen, zonder goed op de hoogte te zijn van de gevolgen van een lening. "Sinds het leenstelsel moeten studenten wel lenen. En met een paar keer klikken, heb je zo een lening van tienduizenden euro's. Met name jonge studenten hebben vaak geen idee welke invloed zo'n lening kan hebben, bijvoorbeeld voor het krijgen van een hypotheek."
Bovendien ervaren studenten volgens Coban stress van het hebben van een lening. "Het studiesucces komt in gevaar want het doen van bijvoorbeeld een bestuursjaar wordt steeds lastiger. Je wil niet langer studeren dan noodzakelijk. Het geeft financiële stress."

Bijbaan

Het aantal studenten met een bijbaan is hetzelfde gebleven. Wel krijgen studenten steeds beter betaald. De jongste generatie studenten verdiende op 19-jarige leeftijd gemiddeld 420 euro per maand. Gemiddeld genomen verdiende een student in 2019 550 euro per maand.
De stijging kan deels verklaard worden doordat studenten meer uren zijn gaan werken. Daarnaast is ook het minimumloon verhoogd en de minimumloonleeftijd vanaf 2017 stapsgewijs verlaagd.
De coronacrisis zorgt volgens het CBS voor extra druk op de financiën van studenten omdat ze vaak werkzaam zijn in getroffen sectoren zoals de horeca. "Studentenbanen vallen snel weg waardoor studenten ineens een deel van hun inkomen missen. Daarnaast zorgt de coronacrisis voor studievertraging en dus moeten studenten meer lenen", aldus Coban.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.