Weer vaker online les op vo-scholen in Midden-Nederland

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Een groeiend aantal middelbare scholen in de regio gaat voor de helft online les geven. Door de coronabesmettingen kiezen inmiddels zeker vier scholen in het voortgezet onderwijs er weer voor om een deel van de leerlingen thuis les te geven. Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven nam het besluit gisteren nog.
De Werkplaats geeft de helft van de lessen online aan leerlingen ('werkers') die thuisblijven. De maatregel is vorige week in de herfstvakantie besproken met de GGD en is een reactie op het aantal besmette scholieren en medewerkers. Volgens rector Jeroen Croes steeg het dagelijks aantal meldingen voor de vakantie flink. De afgelopen dagen is het gelukkig sterk afgenomen, laat hij in een bericht aan alle betrokkenen weten. Maar de kans om op school besmet te raken moet omlaag.

Minder druk

Door twee weken lang de helft van de lessen online te geven, wordt het voorlopig wat minder druk op de school in Bilthoven. Wanneer het aantal besmettingen niet opnieuw gaat toenemen wil de Werkplaats de kinderen weer zo veel mogelijk naar de klas halen. De eindexamenklassen van havo en vwo krijgen in voorbereiding op de testenweek sowieso thuis les. De ventilatie voldeed al aan de normen en is afgelopen week krachtiger gemaakt. Croes was vandaag niet in de gelegenheid om de maatregelen aan RTV Utrecht toe te lichten.
Onder meer het Griftland College in Soest en het Niftarlake College in Maarssen lieten eerder al weten dat ze kiezen om na de herfstvakantie 'hybride' les te geven. Daarmee willen ze het aantal leerlingen dat naar school komt halveren. De praktijklessen worden nog altijd op school gegeven en de theorie krijgen de scholieren zoveel mogelijk thuis. Het Griftland voerde zelfs een soort besmettingspauze in, door de komende twee weken volledig online les te geven.

Online aanschuiven

Ook het Utrechts Stedelijk Gymnasium schakelt over op de zogenoemde 'hybride lessen', half fysiek op school en half op afstand. Vandaag bleven de leerlingen thuis, zodat de medewerkers zich erop konden voorbereiden. Vanaf morgen volgt de school gewoon het reguliere rooster, maar de helft van de klas schuift online aan.
De reden is dat in het Stedelijk de ventilatie nog niet op orde is. Bovendien wordt er gebouwd en is het daardoor tijdelijk niet mogelijk om voldoende lokalen te vinden waar een volle klas veilig de lessen kan volgen. Door het aantal aanwezige leerlingen te halveren, voldoen de lokalen toch aan de corona-eisen.

Uitzondering

Binnen scholenkoepel NUOVO vormt het gymnasium in Utrecht wel een uitzondering. De algemene lijn die de stichting voor haar 15 vo-scholen volgt is dat er zo lang het nog kan fysiek les wordt gegeven. "Online is voor ons vooral een back-up", zegt woordvoerder Bram Donkers.
"Dus waar het moet geven we hybride onderwijs, maar waar mogelijk zit iedereen op school. In navolging van het kabinet hebben we vanaf vandaag wel een mondkapjesplicht ingevoerd. Het is niet langer een dringend advies, maar een schoolregel. Kinderen die dat echt niet willen sturen we naar huis en geven we online les."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.